Una “conjunció de causes” va ser l’origen de l’esfondrament de l’accés a dues urbanitzacions d’Anyós

La majoria comunal dona per bona la versió de l’enginyer que ha participat en els treballs de refracció de la carretera de la Creu Blanca sense convèncer massa la minoria, que reclama més mesures

Treballs a la zona d'accés al Bosquet poc després de l'esfondrament.
Treballs a la zona d'accés al Bosquet poc després de l'esfondrament. ALTAVEU

L’origen de l’ensorrament d’una part de l’accés a les urbanitzacions el Bosquet i el Cortalet, a Anyós, que hi va haver la matinada del 19 d’abril, ara fa poc més de dos mesos, va ser “una conjunció de vàries causes”. Així ho manté l’enginyer que ha participat en els treballs de refracció de la carretera denominada de la Creu Blanca. Fins ara, els treballs que s’han hagut de fer, han tingut un cost de més de 725.000 euros.

La minoria comunal s’ha interessat per si s’ha dut a terme una investigació acurada dels fets per saber, en paraules de la consellera d’Amb Seny Laura Bragança, “les causes del col·lapse”, tot admeten que “el comú ha actuat amb celeritat” davant una situació inesperada però que “pot passar”. A la pregunta de Bragança, en la darrera sessió de consell comunal, la cònsol major, Eva Sansa, ha explicat que “ens hem posat en contacte amb l’enginyer i no hi ha una única causa; és la conjunció de vàries causes al llarg del temps”.

Sansa: “Si aquesta carretera es fes actualment no es faria de la mateixa manera, però quan es va fer fa 50 anys es va fer de la manera que es va fer”

En aquest marc, la mandatària comunal, que ha deixat entreveure que l’enginyer en qüestió no ha signat pas cap informe oficial on realment avali les causes descrites de forma verbal, ha explicat que “hi ha un conjunt de causes” començant per “la pròpia solució constructiva de l’època”, que no hauria estat la més encertada ja ni tan sols en aquell moment. Però que, a més a més, “si aquesta carretera es fes actualment no es faria de la mateixa manera, però quan es va fer fa 50 anys es va fer de la manera que es va fer”.

Sansa ha reconegut que el pas de camions i altres vehicles també ha tingut incidència amb el succeït igual com les múltiples actuacions constructives que s’han fet als entorns del vial, algunes fins i tot de manteniment de la pròpia carretera. Les vibracions haurien contribuït a fer malbé la calçada igual com el desgel. La cònsol també ha manifestat que en “aquella zona hi circula aigua. Hi ha una zona de contacte entre la terra i la penya i hi circula aigua” i això també generaria desgast.

LA MINORIA

La resposta no ha semblat pas deixar molt convençuts els dos consellers de l’oposició. Bragança ha recordat que “el tram és molt llarg”, més enllà del punt on hi va haver l’esfondrament, i ha demanat si “pot passar en algun tram més”. La cònsol ha admès que “tots estem preocupats” i ha exposat que “els tècnics ho estan estudiant i estan fent les valoracions” oportunes per si cal actuar de forma preventiva en algun altre tram de l’accés al Bosquet i el Cortalet. 

La consellera de la minoria ha recordat que encara hi ha moltes promocions constructives engegades a la zona i, per tant, serà inevitable, aparentment, que hi continuïn passat vehicles de gran tonatge. En tot cas, el company a l’oposició de Bragança, el cap de files d’Amb Seny, Guillem Forné, ha advocat perquè veient la situació de la carretera, a partir d’ara, la petició de posada en marxa de cada nova promoció vagi acompanyat d’un “estudi previ de capacitat de càrrega de la infraestructura viària” que avali que es pot accedir bé fins al lloc on s’hagi de desenvolupar qualsevol actuació urbanística de cert volum.

Comentaris (3)

Trending