El concurs s’ha convocat en modalitat d’urgència. Es vol que el 30 de setembre ja es disposi de totes les ofertes i tenir la decisió adoptada a tot tardar el 6 d’octubre. D’aquesta forma, s’entén que la companyia que aconsegueixi la gestió tindrà prou temps per enllestir l’operativa de cara al Nadal i, també, preparar la comercialització dels bitllets. En aquest sentit, el plec de bases deixa clar que es considera un projecte estratègic per a la reactivació del turisme després de la pandèmia.
En el document, des de l’executiu es posa en relleu que “un cop l’aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell ha disposat de totes les autoritzacions que li permeten garantir operacions comercials” es “cerca l’establiment de línies regulars que permetin connectar el nostre país amb aeroports europeus que, a banda que puguin ser destinacions, puguin assegurar una àmplia connectivitat amb destinacions europees que es troben a més distància, així com amb d’altres continents”. I la de Madrid és la primera que es vol engegar.
El plec estableix les condicions que ha de complir la companyia que vulgui assumir el servei. Entre altres, el compromís ha de ser operar dos cops per setmana (anada i tornada) amb “avions ATR Aircraft amb almenys 48 places”. Aquest és el punt de sortida, però el document indica que “dins del valor estimatiu màxim, els licitadors poden fer propostes que superin aquests mínims, per exemple, augmentant freqüències o afegint destinacions estacionals”. És a dir, es podrien oferir també vols des d’altres aeroports, tot i que limitats a un període concret de l’any.
Aquesta és només una de les condicions. Les companyies també hauran d’acreditar disposar d’una assegurança obligatòria d’accidents, no estar a la llista negra de la comissió europea pel que fa al compliment de mesures de seguretat o no tenir dificultats econòmiques.
La valoració es farà atenent a cinc criteris, entre els quals la capacitat de fer enllaç amb altres destinacions o el pla de negoci presentat que, si no és prou sòlid, pot comportar l'anul·lació de la proposta
Com ja es va explicar en roda de premsa, el Govern està disposat a aportar un màxim de 650.000 euros per garantir la viabilitat de la línia. Les empreses, en les seves ofertes, hauran de dir quants diners consideren necessari que s’aportin. Com en tots els concursos, l’econòmic serà un punt a tenir en compte a l’hora de prendre la decisió definitiva, però en aquest tindrà una importància menor. Tot just suposarà el 20% de la nota final.
De fet, serà un dels cinc punts que es valoraran, cadascú dels quals suposarà un màxim de 20 punts per a la valoració definitiva. Els altres que es tindran en compte serà la possibilitat de connectar amb altres vols per altres destinacions, la capacitat de màrqueting per promocionar la línia i la mida de la flota i la capacitat de resposta en cas d’interrupcions operatives no programades. Un darrer punt essencial serà el pla de negoci. Tan important que, si es considera no creïble, tota l’oferta quedarà descartada.
En el plec s’adverteix també que “la retribució al qual tingui dret la companyia aèria guanyadora s’abonarà al final del període d’explotació”. També s’avisa que si no es compleixen les condicions pactades, “perdrà el benefici de la retribució i estarà obligada a reemborsar les quantitats percebudes en proporció a la durada de les operacions”.