Clima favorable per equipar l’aeroport de la Seu perquè pugui rebre vols del Regne Unit o Rússia

(AMB VÍDEO) Perquè l’aeròdrom urgellenc que dona servei a Andorra puguin operar trajectes procedents de països que no formen part de l’espai Schengen cal que hi hagi un punt de control policial amb el qual fins ara no s’ha dotat l’equipament

El president d'Aeroports de Catalunya, Daniel Albalate, en declaracions a la premsa aquest matí. ALTAVEU MEDIA

La conjuntura és favorable, però tot està en el terreny polític, perquè Espanya doti l’aeroport Andorra-la Seu dels elements de seguretat necessaris per poder rebre vols procedents de països que no formen part de l’espai Schengen com poden ser el Regne Unit, Irlanda o Rússia. Sols són tres exemples. Però són tres mercats que en altres moments havien estat molt interessants per a l’economia hivernal del Principat. Tot depèn que s’hi posi un punt de control de policia.

La decisió depèn del ministeri d’Interior espanyol. És una decisió totalment política, ha deixat clar el president i conseller delegat d’Aeroports de Catalunya, Daniel Albalate. “És una qüestió estrictament política”, ha afirmat Albalate durant la visita a la Seu per la recepció del primer vol procedent de Palma de Mallorca que promou el Govern d’Andorra amb Air Nostrum. El control policial d’arribades, el punt fronterer, es demana des del 2012. El 2017 hi va haver “un nou intent poc reeixit” i ara s’espera que “amb l’actual conjuntura” hi pugui haver una solució definitiva.

Tot plegat depèn del ministeri espanyol d’Interior. I quan Albalate es referia a l’actual conjuntura ho deia pels acords que hi ha entre forces polítiques catalanes i el govern de Madrid. Ho ha insinuat també la consellera de Territori, Ester Capella, que ha insistit després en com és d’estratègic l’aeroport per a la zona pirinenca. I en el fet de pressionar Madrid o de demanar a Madrid que d’una vegada per sempre acordi col·locar un punt fronterer a l’aeroport de la Seu ha ressaltat el paper que pot tenir Andorra en les relacions entre Estat i Estat.

El fet que es doti l’aeròdrom urgellenc del control policial obre la porta a poder rebre vols procedents de països que es trobin forma de l’espai Schengen. Actualment, per exemple, els tres citats. Vols des de Londres, des de Dublín o des de Moscou, per posar tres exemples. Pensar que puguin arribar de gaire més lluny és com un impossible. Però la línia estratègica d’ampliar enllaços d’interès per a Andorra, més enllà de París o Lisboa sí que s’hi citava Londres, per exemple. I sense punt fronterer no seria possible.

LA CULPA ÉS D’AIR NOSTRUM

El president d’Aeroports de Catalunya ha ressaltat les millores que s’han anat efectuant els darrers temps a l’aeroport situat en terme municipal de Montferrer. En aquest sentit ha ressaltat l’abalisament -és a dir, la senyalització lumínica que transcorre per les pistes, per exemple- i el mecanisme per dotar l’aeroport de maniobra instrumental, una eina que ha estat fonamental en el cas d’aquest divendres quan la boira dificultava la visibilitat. Per una qüestió de meteorologia, ha recordat Albalate, “era fonamental tenir aquest instrumental”.

El conseller delegat dels aeroports catalans també ha ressaltat que l’aeroport de la Seu està capacitat per rebre i permetre enlairar vols nocturns des del mes d’abril passat. L’agència estatal espanyola de seguretat aèria (AESA) va certificar l’equipament. Però cadascuna de les companyies que volen operar de nit a la Seu han d’obtenir el seu propi certificat. “Air Nostrum no ha pogut volar de nit perquè no s’ha pogut certificar”, ha deixat clar i de forma contundent Albalate que ha indicat que altres operadores sí que han fet vols nocturns a la Seu. “Vull eliminar qualsevol dubte: l’aeroport està certificat des del mes d’abril”, ha insistit el dirigent aeronàutic català.