El funcionament de la instal·lació s’ha abordat durant la reunió de la taula estratègica de l’aeroport que s’ha celebrat aquest dijous i en la qual ha participat, representant Andorra, el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné. A banda, s’ha aprofitat per mantenir una reunió sobre altres infraestructures amb dos representants del govern català. Per un costat, el seu secretari general, Joan Jaume, i per l’altre, el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas.
Catalunya i Andorra, en el marc de la taula estratègica de la infraestructura, han deixat clara la voluntat de “seguir dinamitzant” la instal·lació, vistos els bons resultats assolits el primer trimestre
Des d’Aeroports de Catalunya, la societat gestora del d’Andorra-la Seu, s’ha informat de la voluntat d’ampliació de la instal·lació. Actualment, la infraestructura compta amb dinou hangars. S’espera que, en breu, tots ells estiguin ja comercialitzats. I, per això, fins i tot abans del que es preveia, la societat pública catalana ha hagut de plantejar la creació de nous espais, vist que hi ha més empreses interessades.
El projecte inclou, per un costat, la creació de tres hangars grans, de 1.200 metres quadrats. Se situarien prop de la plataforma principal de l’aeroport i del vial d’accés a la terminal. Un cop edificats, serien per a empreses comercials i de manteniment, a través d’una concessió per vint-i-cinc anys.
Paral·lelament, a una altra zona, es construiran sis hangars més, en aquest cas d’uns 600 metres quadrats. Es destinarien a clients d’aviació general. Per tant, n’hi hauria un total de 28.
A la vegada, també es preveu un edifici d’oficines de 600 metres quadrats i una zona d’aterratge i enlairament de drons i altres aeronaus autònomes -també conegut com a vertiport-. Una altra part destacada del projecte és la creació d’un nou aparcament per a vehicles, vist que cada cop hi ha més demanda, en gran part pels vols impulsats des del Govern d’Andorra. A més, cal recordar que, al llarg d’aquest any, l’aeroport s’ha de convertir en la base del Grup de Rescats i Actuacions Especials dels Bombers de la Generalitat, amb la presència permanent d’un helicòpter del cos.
La trobada ha servit perquè totes dues administracions deixin clar “l’interès per seguir dinamitzant l’aeroport”. Des d’Andorra s’han recordat les dades de la prova pilot del vol a Palma de Mallorca, amb una ocupació mitjana propera al 70% i un total de 2.594 passatgers. De fet, aquesta línia ha estat clau per incrementar de forma notable el nombre de viatgers d’aquest inici de 2024. En el primer trimestre, s’arriba als 5.546. I això suposa més del doble que els registrats el mateix període del 2023.
Xifres de les quals es fa una valoració força positiva. Més si es té en compte que, com ha volgut remarcar Forner als seus interlocutors catalans, la prova pilot no ha acabat suposant cap cost extra per al Govern. Pel que fa al projecte d’ampliació, el secretari d’Estat el troba “positiu”, ja que ha de permetre donar un nou impuls a una instal·lació en la qual l’executiu hi creu força.
Comentaris (5)