La Cambra xifra la construcció de l'aeroport en 345 milions i 500.000 passatgers per any

S'han fet els estudis de viabilitat tècnica i el projecte, que s'ha presentat aquest dimarts, contempla que els treballs puguin estar acabats el 2025 i hi ha inversors interessats de Qatar, el Golf Pèrsic i Miami

Simulació presentada per la Cambra de com seria el futur aeroport. ARXIU

La Cambra de Comerç ha presentat aquest dimarts el projecte d'aeroport al pla d'Envalira de Grau Roig, La construcció de la infraestructura costarà 345 milions d'euros en un termini dels treballs de dos anys. Podria estar operatiu el 2025 o el 2026. L'entitat considera que tant l’aeroport com a possible connexió amb el món i, el tren, complementàriament per l'obertura a Europa, són dues infraestructures idònies per a millorar les comunicacions del país a nivell internacional. L'objectiu és que hi puguin volar avions de 150 places i que hi arribin uns 500.000 passatgers cada any.

Aquesta és la xifra que podria assumir la instal·lació tot i que es consideraria positiva una afluència de 366.000. La Cambra ha finalitzat els estudis de viabilitat tècnica, pels quals ha comptat amb la col·laboració i l’assessorament d’empreses referents internacionals com Navblue (del grup Airbus) i CGX , que han estudiat l’adequació dels procediments de vol i les infraestructures (terminal, pista i altres instal·lacions complementàries de l’aeroport), respectivament. La coordinació i el seguiment dels projectes s’ha dut a terme a través de la comissió de treball sobre infraestructures en la que també hi ha col·laborat el Govern.

L’aeroport nacional s’emplaçaria a la vall del riu Valira d’Orient i tindria una pista de 1.800 metres de llarg, 45 metres d’amplada i una
zona de seguretat replantada amb vegetació autòctona
. Així mateix, el projecte inclou la terminal, el pàrquing cobert i altres serveis. El president de la Cambra, Miquel Armengol ha explicat que “disposar d’un aeroport no afectarà la qualitat de vida de la ciutadania, al contrari. Avui dia, les comunicacions són un dels actius més valorats pels residents d’un territori i pels turistes que el visiten. El projecte de l’aeroport nacional i el del tren cobreixen públics i necessitats diferents i aporten beneficis complementaris per al país”.

Recreació de l'espai que ocuparia la pista.

Ha afegit que hi ha inversors interessats en l'aeroport però no ha entrat en detalls i s'ha limitat a dir que són de Miami, Qatar i el Golf Pèrsic i que podrien assumir tot el finançament. Una part important de la inversió es dedicarà a reduir l'impacte mediambiental. Per tant, el projecte tècnic haurà d’incloure mesures de control durant les obres de construcció de la infraestructura i, a posteriori, realitzar les mesures compensatòries sobre el terreny per tal de preservar la flora i fauna de la zona. Entre altres, aquestes mesures podran incloure la replantació d’arbres, el desplaçament i conservació de zones humides (reconstrucció del recorregut natural del riu i basses) i el manteniment de les espècies autòctones de la regió si així ho determina l’estudi previ. Tancada la fase d’estudi de viabilitat tècnica, la institució dona per finalitzat el seu paper de lideratge en l’estudi de l’aeroport d’Andorra i es posa a disposició de Govern per acompanyar-lo en futures fases del projecte.

En paral·lel al projecte de l'aeroport es treballa en el Pla de millora de les comunicacions per tren. Segons Armengol, cambres de comerç internacionals han mostrat interès en el projecte ferroviari com a connexió amb Europa. Es mantenen converses amb França i Espanya per valorar-ne les possibilitats.

 

<