Un any d’obres i uns quatre milions d’inversió per construir l’heliport

La infraestructura permetria fins a cinc trajectòries d’enlairament i aterratge amb 33 vols diaris per no superar la normativa europea de petjada acústica i podria estar en funcionament la primavera del 2023

Gallardo, les cònsols de la Massana i Josep Marticella, assenyalen la ubicació de l'heliport.
Gallardo, les cònsols de la Massana i Josep Marticella, assenyalen la ubicació de l'heliport. SFGA/J.A.VILADOT

L’empresa que guanyi la concessió del futur heliport nacional, a la Caubella, haurà d’estar disposada a afrontar una inversió entorn els quatre milions d’euros. Aquesta és la previsió del cost de les obres que ha fet el Govern. S’estima que, un cop s’iniciïn els treballs, aquests tindrien una durada d’un any. Per tant, la instal·lació, que permetrà fins a cinc trajectòries d’enlairament i aterratge, podria estar en funcionament durant la primavera del 2023.

Així ho ha explicat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. La intenció del Govern és treure el concurs per adjudicar la concessió abans de finals d’estiu. D’aquesta forma, la decisió es podria prendre abans de finals d’any i permetre l’inici de les obres a la Caubella al llarg del primer trimestre del 2022. El guanyador assumiria la realització del projecte i la seva construcció, valorada en uns quatre milions d’euros.

Posteriorment, disposaria d’un termini encara per definir per amortitzar aquesta inversió. El temps concret, ha indicat Gallardo, encara està per definir. “S’ha d’afinar; parlem d’un cost important i hem d’intentar que el nombre d’anys associats sigui prou interessant. Hem de trobar una concessió còmoda per a totes les parts”, ha apuntat.

Gallardo, Marticella i les cònsols massanenques miren l'espai on anirà l'heliport.

Relacionat

L’heliport anirà a la Caubella i es començarà a construir durant el primer trimestre de l’any vinent

Un dels punts claus per fer rendible la infraestructura és el fet que la intenció del Govern és que es converteixi en la principal referència per a helicòpters. Seria, per exemple, utilitzada per serveis d’emergència o del mateix Govern, així com per l’aparell contractat per l’executiu. I, també, la que hauríem d’emprar obligatòriament, previ pagament de taxes a la gestora, aquelles companyies que, més enllà de la concessionària, apostessin per altres línies de viatges. “Els vols comercials hauran d’enlairar-se i aterrar aquí”, ha avisat Gallardo.

WhatsApp Image 2021 06 14 at 21 opt
Les cinc trajectòries del futur heliport.

De possibilitats, hi haurà. La instal·lació disposarà de fins a cinc possibles trajectòries d’enlairament o aterratge. Cadascuna d’elles podria suportar fins a 33 operacions diàries sense superar el límit de petjada acústica marcat per les normatives aeronàutiques de la Unió Europea. Ara bé, Gallardo ha deixat clar que aquesta no seria pas la fita. “A ningú se li escapa que no els farem; no és una xifra a la qual aspirem”, ha comentat.

Sobre el disseny del futur edifici, ha indicat que dependrà del projecte que presenti cada empresa. “Sí que fixarem uns serveis mínims que ha de tenir i la tipologia de la pista”, ha avançat. Aquesta serà més allargada perquè, per l’altura de la instal·lació, “la maniobra ha de ser progressiva i no pas del tot vertical”.

Comentaris (3)

Trending