Guarderies privades en peu de guerra contra l'assetjament inspector de Govern

Les empreses del sector promouen la creació d’una associació com a repulsa del pla de control que està aplicant el ministeri d’Afers Socials i que està posant contra les cordes molts centres

-
Les escoles bressol privades del Principat s’enfilen per les parets. El pla de control i inspecció de guarderies dissenyat pel ministeri d’Afers Socials per aquest 2018 i que ja s’ha començat a aplicar està posant contra les cordes la immensa majoria de centres a banda “d’humiliar" molts dels professionals que hi treballen. És tal el grau d’enuig i alhora preocupació, que diverses empreses del sector ja estan mantenint contactes per crear d’urgència una associació que planti cara al Govern. 

“No és que estiguem en contra dels controls ni de les inspeccions. El reglament de funcionament posa clarament que s’han de fer, i habitualment se’n fan una cada any. Però el reglament també posa que aquests controls s’han de dur a terme en règim de col·laboració i no és el cas. Hi ha un abús de l’administració”, afirmen fonts del sector, que recorden que el mes d’abril el ministeri va convocar tots els responsables d’escoles bressol, privades i públiques, per anunciar-los el pla que ara ja està en marxa. I que té per objectiu, segons diversos representants de centres privats, convertir les guarderies en un servei social més que no pas educatiu, que ara el que pretenien fins ara les llars d’infants.

Els empresaris asseguren que no estan en contra de les revisions si no de la forma que s’estan fent i les exigències que s’imposen, molt sovint contradictòries

De cap manera consideren banal aquesta transformació, de centre educatiu a “aparcament d’infants que sembla que és el que pretenen”, però ara el que més els amoïna són les exigències que està imposant l’equip tècnic de l’àrea d’autorització, acreditació i inspecció social i sociosanitària del ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior liderat per Meritxell Herreros. El pla inspector deriva de la relativament nova llei d’atenció social i sociosanitària, que s’està desplegant en tota la seva extensió.

Remarquen diversos responsables de guarderies, algunes d’elles que fa entre dos i cinc anys que són obertes -de nou o ocupant espais abans usats per altres empreses-, que hi ha instruccions que fa un parell d’anys es van donar d’una manera i es va aplicar com a criteris ineludibles per poder posar en marxa el centre i ara, justament, s’exigeix just tot el contrari tot donant un marge relativament breu d’adaptació, amb la qual cosa, “de fet, a més d’un centre els estan convidant a tancar. A d’altres les observacions i requeriments que se’ls fan seran assumibles però això no treu que les inspeccions estan sent tot menys de col·laboració”.

Segons la carta firmada per la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, que s’envia a les guarderies que han de ser sotmeses a les inspeccions, els controls, efectuats per un grup de tres inspectores, té com a “objectiu principal examinar” els aspectes següents: les condicions dels locals, les instal·lacions i els equipaments del centre, en particular pel que fa a la seguretat dels infants que s’hi acullen; les condicions generals d’organització i funcionament de l’establiment, fent èmfasi especial en el processos de suport i gestió i en els recursos humans adscrits al centre; les condicions d’atenció dels infants

Així, en genèric, no hi tenen res en contra els responsables de les escoles bressol privades. Les públiques, segons les fonts, no seran sotmeses a dites inspeccions fins més endavant. Recorden els consultats, que coincideixen absolutament en el malestar, que estan acostumats a rebre personal de l’administració a sotmetre’ls a revisions. Tècnics d’educació, d’afers socials, de sanitat i d’indústria, per separat, posen a prova tot sovint els centres. És habitual. Res a dir. Però el nou equip d’inspecció està resultant ser la bomba.

El ‘cas Pesolets’

L’alerta es va encendre amb la inspecció feta a l’escola bressol Els Pesolets d’Andorra la Vella. Van ser tals les exigències que van imposar als titulars de la guarderia que ells mateixos van anunciar que tancarien portes quan tot just feia un parell d’anys que havien posat en marxa el centre. Al final, i després d’acudir a un advocat que ha exercit com d’intermediari amb l’administració, s’ha aconseguit salvar l’escull. Al final, Els Pesolets no ha hagut de tancar. Però s’ha salvat pels pèls. I el mateix estrès que va viure aquell centre durant setmanes l’estan vivint ara altres centres. Altres guarderies.

La informació que es demana és ingent. Fins al punt que els consultats es demanen què coi ha de fer l’administració de determinades dades que demanen. Algunes de les inspeccions dutes a terme fins ara s’han allargat durant dues jornades senceres. “Fins i tot s’han hagut de pagar hores extraordinàries a les educadores” perquè van estar més hores de les que tocava per poder atendre els requeriments de les inspectores. Els consultats expliquen que més enllà del que pot ser necessari, lògic i de sentit comú, hi ha coses que no s’acaben de comprendre. 

Les llars d’infants denuncien que “s’està generant un problema allí on no hi era” i es demanen “perquè vol l’administració els telèfons dels nostres alumnes”

“Les inspectores fan fotografies de coses que no tenen cap sentit” i fins i tot “humilien les educadores amb reprimendes davant els nens o fent preguntes que entren en la seva esfera íntima i que ni tan sols ens volen explicar” als responsables de les empreses. “En algun cas hi ha hagut un tracte que s’aproxima a la vexació. Denigrant”, denuncia la propietària d’una altra llar d’infants. I entre les coses que no es comprenen, per exemple, és “una relació dels alumnes i també del nom i cognoms dels seus pares, dels progenitors dels nostres infants, amb el domicili i el seu telèfon. Què n’ha de fer, d’aquestes dades, l’administració? Som un negoci privat”

Alguns dels empresaris tampoc no estan massa d’acord en què hagin de mostrar els contractes que tenen signats amb les educadores. I també recorden que se’ls demana per exemple una mena d’estudi dels dies que assisteixen i els que no assisteixen a la guarderia els infants que tenen inscrits. “Hi ha massa coses que se’ns escapen de les mans”. “Estan creant un problema allò on no hi era.” D’aquí que les escoles, les empreses que regenten guarderies privades, s’estiguin mobilitzant i agrupant amb l’objectiu que crea una associació per “poder defensar els nostres drets”.

Etiquetes: