El Grup Pyrenées (Casa Pérez) ha presentat una oferta en ferm per poder disposar de les instal·lacions que actualment ocupa el Leclerc-Punt de Trobada, a l’accés sud de Sant Julià de Lòria. La proposta del grup presidit per Patrick Pérez cal situar-la en el marc de les negociacions que els actuals rectors del centre comercial, la família Cachafeiro, manté amb la propietat del terreny amb la voluntat de renovar el contracte de lloguer que fa més de dues dècades que es va establir. En poques setmanes s’hauria d’aclarir la situació, a no ser que l’afer es dilati i s’acabi judicialitzant. Pyrenées voldria convertir el Punt de Trobada en una mena d’Hiper Pas.
Les converses d’Antonio Cachafeiro amb la família Mallol, propietària del terreny sobre el qual està bastit l’hipermercat, fa temps que duren i en el darrer any s'han intensificat. En tot aquest temps s’han interromput i s’han reprès en diverses ocasions. Hi ha hagut moments que les negociacions s’havien donat pràcticament per trencades i altres vegades en què l’acord semblava proper. L’aparició del Grup Pyrenées ha fet variar sensiblement la situació. Cachafeiro, per contracte, té un dret preferent sobre l’arrendament del terreny vers qualsevol altre tercer. I l'opció preferent lligada a una mena de dret de tempteig perdura fins als tres anys de venciment de l'actual contracte. Per tant, si no hi hagués acord, a partir del venciment del contracte, el 31 de desembre, i fins un termini de tres anys, els propietaris del solar han de comunicar qualsevol proposta que rebin a Cachafeiro, com seria el cas ara mateix. Si l'actual arrendatari és capaç d'igualar l'oferta aquest tindria dret a continuar en l'espai.
De 300.000 euros a dos milions anuals
Fonts coneixedores de la situació han explicat que el Grup Pyrenées ha posat damunt la taula de la família Mallol una oferta molt superior a l’actualment vigent per poder assolir els drets arrendataris sobre el terreny. Cachafeiro estaria abonant un lloguer anual de 300.000 euros producte d'un contracte de fa més de dues dècades. L'acord, però, incloïa el fet que les obres de construcció del recinte -que encara no està amortitzat del tot segons algunes fonts- anirien a càrrec del llogater i explotador de l'hipermercat. En cas que no hi hagués acord amb Antonio Cachafeiro per a la renovació del contracte del lloguer el terreny passa novament als seus propietaris amb l'immoble que s'hi va bastir inclòs i sense haver de satisfer cap preu com a producte del pacte que es va fer al seu dia.
Quant al preu del lloguer estrictament, algunes fonts consultades han considerat que els 300.000 euros a l'any són actualment irrisoris. I l’actual arrendatari n’és conscient. Però si vol mantenir-se al Punt de Trobada haurà, com a mínim, d’igualar la proposta de la companyia liderada per Pérez, que econòmica és molt superior i que incorpora altres condicionants que no han transcendit. Segons fonts coneixedores de l'operació, el precontracte firmat per Casa Pérez contemplaria una oferta de lloguer anual de dos milions d'euros; les altres clàusules incloses per Pyrenées en el precontracte farien atenuar l'impacte del desemborsament monetari. Els propietaris del terreny haurien donat un termini de resposta a Cachafeiro que finalitzaria en poques setmanes. De fet, el període de lloguer establert en el contracte hauria de vèncer el proper 31 de desembre.
Interès real o torpedinar?
Les parts implicades en les negociacions mantenen un escrupolós silenci. Però l'Altaveu ha pogut constatar una certa tibantor. Mentre fonts properes al Grup Pyrenées i coneixedores de la situació asseguren que l'aposta és ferma i seriosa i s'està treballant en un projecte per fer-lo realitat, altres fonts s'han mostrat més agnòstics amb la voluntat real de tirar endavant el precontracte que hi ha hores d'ara sobre la taula de la família Mallol. En aquest sentit, hi ha qui és del parer -segons les fonts consultades- que tot plegat és més una maniobra per apujar el preu del lloguer i forçar la família Cachafeiro a fer un major esforç econòmic si vol que les negociacions que manté amb la propietat vagin a bon port.
De fet, de maniobres i tibantors no és pas la primera vegada que n'hi ha a l'entorn del lloguer de l'esmentat terreny. En un dels períodes de major distanciament entre els propietaris del solar i els titulars del negoci, Cachafeiro va posar en marxa un pla B que ara per ara sembla encallat o, com a mínim, dista molt de poder ser una realitat en breu. Ara fa cinc anys, i en principi més com una mesura de pressió que no pas una altra cosa -encara que sense descartar de fer-ho realitat-, es van iniciar tímidament uns treballs per construir un 'germà bessó' del Punt de Trobada. El nou edifici s’havia de construir en un espai just enfront de l’actual hipermercat i que durant molt temps va estar habilitat com a aparcament. El 2010, la propietat del centre comercial feia temps que treballava en el projecte, després de constatar la impossibilitat de renovar el contracte de lloguer del terreny on hi ha l’hipermercat en les condicions que consideraria assumibles. Llavors es van començar a fer treballs d’excavació i fonamentació.
Es donava el cas que el solar que hi ha just al davant del centre comercial és de la mateixa propietat que el Punt de Trobada. Aquell 2010, després d’àrdues i llargues negociacions amb la família Mallol, Cachafeiro hauria donat per tancada la possibilitat d’arribar a l’entesa i s’hauria activat l’operació per construir un nou centre. L’objectiu llavors era tenir-ho tot a punt -el permís comunal per obrir una nova gran superfície comercial fa uns quants anys que es va expedir- abans no s’acabés el contracte de lloguer, aquest 31 de desembre vinent, i haguessin de deixar l’immoble actual. De llavors ençà, les converses i negociacions han anat passant per diversos moments i estats d’ànim. La sortida a escena de Pyrenées segons les fonts consultades, ha canviat les regles del joc.
Comentaris