- El conglomerat fundat per l'empresari d'origen gallec té almenys vint casos oberts, la majoria d'ells amb obres i impagaments com a rerefons
- Divendres es va tancar un acord amb el primer grup constructor del país per liquidar quatre fronts: Roc de Caldes, Starc i dos treballs d'excavació a Sant Julià
- El canvi de representació lletrada dels Cachafeiro més el primer pronunciament judicial contrari als seus interessos han esdevingut claus en la definició d'una nova estratègia
- Amb una naturalesa diferent al de la majoria de conflictes legals en marxa, a final d'any s'espera una resolució inicial del cas que enfronta als Mallol pel Punt de Trobada
El grup Cachafeiro té la intenció d’anar tancant els múltiples litigis que té oberts amb diverses societats del país. Molts per impagaments derivats de treballs que empreses, especialment relacionades amb el món de la construcció o afins, han realitzat per a la companyia familiar, ja sia sota la denominació societària d’Asdepic o com a Ficand.
Diverses fonts han assegurat que hi hauria oberts una vintena de plets, que comporten reclamacions multimilionàries. Quatre d’aquests, segurament dels més voluminosos, es van resoldre extrajudicialment divendres. Són els que afectaven el grup constructor Heracles i feia quatre anys que duraven.
Les fonts consultades han assegurat que en la decisió del grup empresarial de mirar d’anar resolent els conflictes que té oberts des de fa anys hi té a veure, en una part important, el canvi de representació lletrada.
Els nous assessors legals són “més conciliadors i menys processalistes” que altres representants jurídics anteriors del grup Cachafeiro. No obstant això, la recerca d’enteses fora de seu judicial no es farà perquè sí. Les pretensions de les altres parts, segons les fonts, “han de ser raonables”. És el que ha passat en el cas del Grup Heracles, amb el qual, segons els consultats, s’hauria arribat a “un bon acord” que posa fi a processos molt llargs i costosos. I que d’haver tirat endavant encara hauria trigat mesos i fins i tot anys a resoldre’s.
Un dels elements que hauria contribuït, també, al canvi de rumb agafat pels Cachafeiro seria la sentència de primera instància recaiguda a finals de l’any passat per l’excavació que Cevalls, del Grup Heracles, havia fet a la parcel·la coneguda com de la Portalada, just davant el Punt de Trobada que continua explotant la família Cachafeiro, que tampoc no va sempre a l’una. En aquesta ocasió,
la Batllia va condemnar l’empresa Ficand a haver d’abonar més de 920.000 euros pels treballs realitzats i que no s’havien pagat. Li va quedar clar al grup deutor que l’estratègia dilatòria amb ‘excuses’ no servia i que, una vegada requeia una primera sentència contrària, n’hi podia haver més. A més, dels més de 900.000 euros de condemna, més de 200.000 corresponien no pas al deute en sí si no a compensacions pel perjudici causat per l’impagament.
El de la Portalada -l’obra de la qual encara manté un altre plet obert amb l’empresa que va seguir els treballs quan Heracles es va retirar perquè no estava cobrant-
és un dels quatre casos que es van donar per liquidats divendres. Les fonts consultades han assegurat que divendres no només es va signar el pacte. També es van certificar els pagaments acordats una vegada les entitats financeres intervinents també hi van mostrar la seva disponibilitat. Els altres tres plets que s’han deixat sense efecte arran de l’acord extrajudicial tenen a veure amb
una excavació davant de l’hipermercat Sant Eloi, també a Sant Julià, i amb obres d’ampliació i millora o de construcció de dos hotels: el Roc de Caldes a la sortida d’Escaldes i l’Starc, al centre d’Andorra la Vella, a l’avinguda Meritxell.
Respecte d’aquest darrer hotel, no se’n sap pas el futur, encara que temps enrere la propietat de l’immoble va estar valorar amb alguns grups hotelers la possibilitat de posar-lo en funcionament. El plet judicial en curs ho dificultava sobre manera. Fa unes setmanes, a l’interior del recinte hi havia moviment. Però segons que han confirmat les fonts no responia pas a cap possibilitat, per ara, d’una posada en marxa del local si no del compliment d’una exigència del comú de la capital: endreçar l’immoble, netejar-lo, per tal que donés una millor imatge en un indret tan cèntric de la ciutat.
Cachafeiro encara té oberts diversos fronts judicials. Els relatius a impagaments relacionats amb obres són majoritaris. Més enllà d’això n’hi ha un altre de prou important que té a veure amb el Punt de Trobada. Fa gairebé un parell d’anys que va finalitzar el contracte d’arrendament del terreny sobre el qual hi ha bastit l’hipermercat. La família Mallol, propietària del solar, té instada una demanda de desnonament contra Cachafeiro, que al seu torn ha anat consignant judicialment les rendes anuals, d’uns 300.000 euros.
El tracte establert fa més de tres dècades entre Mallol i Cachafeiro determinava que en cas d’un nou arrendament finalitzat el termini original de 30 anys, Cachafeiro tenia el dret de continuar-hi sempre que igualés o superés la proposta que rebés la propietat del terreny.
Ja abans de la conclusió del termini d’arrendament, Mallol va fer saber a l’actual explotador del Punt de Trobada que tenia una precontracte signat. Casa Pérez (Pyrénées) oferia set vegades més del que havia estat abonant Cachafeiro i es comprometia a assumir altres condicions que els actuals operadors del Punt consideren assimilable a clàusules draconianes.
Mallol exigia que Cachafeiro abandoni les instal·lacions del Punt de Trobada i deixi l’immoble tal i com està, que aquest teòricament seria l’acord. Cachafeiro que això suposa un desequilibri monumental atès que ara que havia amortitzat l’immoble, aquest suposa un benefici per a la propietat del terreny que supera de molt qualsevol entesa. Alhora,
Cachafeiro també sospita que l’acord entre Mallol i Casa Pérez és només una fal·làcia i que ja ara no s’estaria complint perquè, suposadament, el contracte recollia una condició per la qual el nou arrendatari satisfaria una quantitat en concepte de lloguer malgrat que no pogués ocupar l’immoble. Un embolic, vaja.
Un més dels molts que té grup Cachafeiro.
En el cas del del Punt de Trobada, es preveu que a final d’any hi pugui haver un primer pronunciament judicial. La resta de plets oberts són ‘més senzills’. Tenen a veure amb impagaments que Cachafeiro justifica perquè l’altra part, normalment constructores o professionals relacionats amb aquest sector (arquitectes, enginyers…) han incomplert algunes de les condicions que tenien imposades. Ara la voluntat seria anar tancant dossiers. Amb Heracles s’hauria fet un primer pas.