Un dels principals elements que han conduït a l’entesa per mantenir, si no hi ha res de nou en les properes hores, tant la societat, com la marca i el forfet conjunt, en què s’inclourà ja l’estació ordinenca, és el fet que Saetde rebrà un percentatge més elevat en el repartiment d'ingressos dels que rebia fins ara. I ho farà en base al fet que també aporta a la societat l’estació d’Arcalís. No només Saetde ha passat a ser el màxim accionista de Secnoa, la societat que gestiona l’estació ordinenca, sinó que el màxim responsable executiu d’aquesta darrera societat, Xabier Ajona, s’integra a l’equip de l’empresa encampadana.
L’acord ha tingut un impuls molt decidit de Crèdit Andorrà, que dijous admetia que hi havia converses obertes tendents a “trobar un nou consens i que Grandvalira pugui seguir operant com fins ara, ja que es tracta d’un projecte rellevant per la país i un actiu molt important en el sector turístic”. L’entitat bancària estava molt preocupada per la repercussió econòmica que podria tenir la desaparició de la marca i el fet que moltes empreses que al capdavall tenen notables interessos vinculats al banc hi perdessin plomes. També el cap de Govern, Toni Martí, hauria intercedit directament i personalment segons el comunicat que Grandvalira acaba de fer públic.
Com s'ha dit, el pacte ha de ser ratificat pels òrgans de govern de Saetde i Ensisa en els propers dies. Però "vol posar les bases d’un futur beneficiós per a totes les parts i per al conjunt del país". L’acord té una durada indefinida i permet que al cap de deu anys hi hagi un període de dos anys addicional en cas que alguna de les parts no tingués interès en continuar. Aquest termini assegura l’estabilitat de futur del sector als operadors i empreses del sector de la neu. S’estableix també que Secnoa tingui l’oportunitat d’adquirir fins a un 5% de les accions de Nevasa, amb un consell d’administració format paritàriament per Ensisa i Saetde/Secnoa. Malgrat el canvi en l’accionariat, la convocatòria i l’adopció dels acords de la junta general requerirà almenys el 60% del capital social de Nevasa.
El pacte, que s'ha d'acabar de polir, proposa una solució per al pla de les Pedres i contempla que les estacions d'esquí puguin impartir classes en qualsevol dels altres dominis
La confirmació oficial de Grandvalira remarca que a partir d’aquesta temporada 2018-2019, el domini incorporarà progressivament en el seu portafoli l’activitat comercial, de comunicació i màrqueting els productes de la estació d’Ordino Arcalís. Secnoa contribuirà al finançament de Nevasa amb idèntic criteri que Saetde i Ensisa han mantingut fins ara. Els acords presos proposen també una solució per tal que el sector del pla de les Pedres no sigui un obstacle per al bon funcionament del producte Grandvalira i el seu domini, independentment de la titularitat del terreny on està situat el giny propietat d’Ensisa.
També a partir d'aquesta propera temporada hivernal, i dins de l'esperit de col·laboració que el nou pacte imposa, les escoles d’esquí de Pas de la Casa-Grau Roig, de Soldeu-El Tarter i d’Ordino Arcalís, podran impartir classes en qualsevol dels tres dominis esquiables, sense cap compensació econòmica en favor de cap de les estacions. No obstant això, les tres escoles no podran fer acció comercial en el domini esquiable de les altres.
Que Arcalís s’incorpori a Grandvalira no vol dir, en aquesta propera temporada hivernal, que Vallnord desaparegui. De fet, tampoc no es modificarà l'oferta de forfets, que en principi es manté intacta. Però sí és cert que si la divisió entre Pal-Arinsal i Arcalís era cada vegada més evident, el fet que l’estació ordinenca s’integri obertament dins el domini de les vall d’orient suposarà canvis, com a mínim a mitjà termini, a l’altre costat. Des de Pal-Arinsal es manté “prudència” alhora que s’assegura no estar al corrent del que hagi negociat tant el seu soci a Vallnord com els integrants de Nevasa, és a dir, de Grandvalira.
Més enllà de l’acord marc, hi ha molts aspectes a negociar encara. Per exemple, quant a la comercialització tot està encara molt verd. I malgrat que s’ha acordat que en el forfet conjunt de Grandvalira s’hi integri ja Arcalís, ara mateix encara no és clar si es mantindrà la tarifa que ja s’estava aplicant o si hi haurà el suplement anunciat. Aquests aspectes s’han de resoldre durant aquests propers dies atès que la Fira d’Andorra la Vella és un gran pol de vendes, almenys, quant al públic local.
"La notícia econòmica més important del que portem de segle"
El ministre de Turisme, Francesc Camp, ha estat un dels primers membres del Govern en valorar públicament l'acord assolit entre els diversos actors de Grandvalira i ha recordat que si finalment la marca i el domini "s'haguessin trencat, l'impacte pel sector de la neu, pel conjunt del país, hauria estat molt greu", per la qual ha afirmat estar "molt contents" pel que ha assegurat que, "per a l'economia del país, és la notícia més important dels set anys que fa que sóc ministre i segurament del que portem de segle". En cas contrari, si "realment no s'hagués salvat la marca, hauríem patit molt". Camp ha recordat que Grandvalira "dóna feina a moltes empreses del sector més enllà del propi negoci" que genera.
Comentaris (7)