Govern tramitarà durant el primer trimestre del 2020 la llei per impulsar el fons publicoprivat d’habitatge

L’executiu vol que els comuns cedeixin terrenys per fer promocions de pisos i no descarta inversió del fons de reserva

Gallardo i Jover han donat explicacions sobre el problema de l'habitatge.
Gallardo i Jover han donat explicacions sobre el problema de l'habitatge.

El Govern preveu tramitar durant el primer trimestre del 2020 la llei de creació de l’Institut de l’Habitatge, que inclourà la creació de l’anunciat fons publicoprivat per a la promoció de pisos de lloguer. Així ho ha anunciat el ministre de Finances, Èric Jover, en resposta a les preguntes formulades des del grup parlamentari socialdemòcrata en la sessió de control celebrada al Consell General. L’entitat inclouria aportacions tant del mateix executiu com dels comuns com d’altres entitats públiques, com ara FEDA, Andorra Telecom o, també, el Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) i una de les actuacions que impulsaria seria la construcció de nous edificis destinats al lloguer en terrenys cedits per les corporacions parroquials.

Durant la sessió parlamentària, Jover –el titular d’Habitatge, Víctor Filloy no ha pogut assistir en estar en la reunió de ministres de la Cimera Iberoamericana- ha avançat detalls del que serà el fons, que tindrà participació tant d’administracions públiques com de privats. En el cas de les primeres, hi haurà, per un costat les entitats promotores –Govern i comuns-. En el segon, les inversores, que hi aportarien capital. Entre aquestes, hi figurarien Andorra Telecom, FEDA i també l’FRJ, sempre que es pugui garantir un retorn dels diners aportats.

Sobre els privats, Jover ha apuntat que “el fons té la voluntat de donar sortida a propietaris que tenen pisos que necessiten rehabilitació” o també a gent que “busquin externalitzar els riscos i que cedeixin l’ús de l’habitatge a canvi d’una rendibilitat garantida”. Pel que fa a la col·laboració dels comuns, el ministre ha apuntat que la voluntat és que “puguin fer cessió d’ús dels seus terrenys per construir nova oferta de lloguer amb una inversió “de titularitat pública” però amb la qual també podrien entrar privats.

El portaveu del Govern ha apuntat que això es regularia via la llei que crearà l’Institut de l’Habitatge, un projecte legislatiu que es preveu enviar al Consell General durant el primer trimestre de l’any vinent i que impulsaria el fons bastant-se en la legislació sobre organismes d’inversió col·lectiva ja existent.

Oposició poc convençuda

Les explicacions, però, no han convençut cap dels dos grups de l’oposició. Des de Terceravia, Joan Carles Camp ha acusat el Govern de “seguir fent pegats” amb el problema de l’habitatge i els socialdemòcrates, que havien posat el debat a la taula amb les seves preguntes, han lamentat, en paraules de Rosa Gili, que “parlem del principal problema per als ciutadans i porten marejant el tema des de fa molt de temps; cinc mesos i no han fet res de res”. Des del PS també s’ha aprofitat per retreure a la majoria del tripartit el refús de la seva proposició de llei per permetre el FRJ destinar part de les seves inversions en impulsar la posada al mercat d’habitatge de lloguer: “la sensació és que l´únic que incomodava de la proposició és que venia per part del PS, malgrat que podria beneficiar els ciutadans del país”, ha manifestat Pere López.

El debat ha tingut una altra branca derivada amb relació als estudis sobre els preus de l’habitatge de lloguer. El ministre d’Economia, Jordi Gallardo, ha defensat les darreres dades aportades per Estadística, molt criticades des de les bancades de l’oposició, i ha assegurat que en cap cas “hem donat directives” als treballadors d’aquest departament.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending