Una part notable dels funcionaris i la pràctica totalitat dels sindicats de l’administració treuen foc pels queixals amb la ‘fórmula’ adoptada pel Govern per preveure uns serveis mínims: molts dels directors de departament estan demanant als seus subordinats qui farà vaga i qui no en farà. L’argument és que es pretén saber amb quin personal es podrà disposar les properes setmanes i amb quin no. I es garanteix que no hi haurà cap mena de represàlia. Evidentment, però, des del cantó dels treballadors i els representants sindicals aquest ‘passar llista’ s’entén com un intent d’atemorir i no es descarta que en les properes hores hi hagi un posicionament sindical contundent denunciant aquestes pràctiques.
Les fonts consultades han lamentat que s’estigui duent a terme “una cacera de bruixes” amb la única intenció de “pressionar al màxim” i intentar si no avortar, com a mínim “boicotejar” tant com es pugui l’aturada prevista, de forma intermitent però indefinida, entre el 19 de febrer i el 19 de març. Els darrers dies la ‘campanya’ de ‘control’ s’ha intensificat de manera molt notable segons les fonts. Encara que també hi ha algun departament on els directors s’han negat a demanar un per un als funcionaris quina posició mantenen davant la vaga. En aquest cas, la direcció hauria comunicat a les instàncies superior que el seguiment de la vaga ja es comprovarà el dia que aquesta realment es dugui a terme.
La trobada que el cap de Govern va mantenir amb diversos comandaments de departament de l'administració no s'ha posat gaire bé per l'actitud mostrada pel mandatari
El ministeri de Funció Pública ha demanat a les direccions de departament (al servei de salvament i extinció d’incendis s’ha fixat com a mínim la guàrdia que es fa de manera ordinària i s’hauria donat per tancat el debat) que estableixin els serveis mínims necessaris. En no haver-hi cap mena de regulació, per bé i per mal, tot és més complicat. Dimarts a la tarda, el propi cap de Govern, Toni Martí, hauria mantingut trobades amb directors per explicar-los com de bondadosa és la reforma legislativa que es projecta i com de necessari és que col·laborin en la bona organització de les properes setmanes. Diverses fonts han assegurat que l’actitud del mandatari governamental no ha sentit especialment bé. Però que hi ha un important temor a represàlies. I, per tant qui dia passa any empeny.
Paral·lelament, s’avaluen altres accions. En aquest cas entre els treballadors. Una de les propostes que hi ha sobre la taula és posar en marxa una recol·lecta econòmica -via compte bancari, segurament- per tal que aquelles persones que malgrat estar d’acord amb les reivindicacions s’estimin més, pel motiu que sigui, no sumar-se als aturs o que hagin de participar en els serveis mínims, puguin fer aportacions per ‘compensar’ les retallades que es dóna per fet que l’administració durà a terme als vaguistes. Algunes fonts han assegurat que fins i tot hi podria haver suport econòmic extern.
També s’ha d’acabar d’avaluar si hi ha funcionaris d’altres administracions, més enllà de la general i els cossos especials que hi van associats, que s’adhereixen a la convocatòria. Ara mateix com a mínim un comú sembla que estaria majoritàriament en disposició de secundar la vaga general. Almenys, que s’afegeixin a les accions més significatives que els sindicats acabin convocant.
Comentaris