L’heliport nacional tindria com a principal missió el transport de passatgers i, en segon terme i dins també la categoria de vols comercials, el de mercaderies. Aquest tipus d’operacions poden incloure el transport regular, els vols xàrters o l’aerotaxi -a demanda- i, també, els vols turístics. Amb menor incidència, la infraestructura també hauria de poder acollir operacions dels serveis públics d’emergència (mèdics, de rescats o per a l’extinció d’incendis), vols particulars o vols per a treballs aeris (filmacions, transport de material, fumigació…).
Encara que segons la normativa vigent d’heliports només és necessària una única sortida i entrada, en aquesta ocasió es fixen dues rutes: la nord cap a Encamp i la sud vers Escaldes
Els estudis de què disposa el Govern, altament tècnics, serveixen per establir des de la disposició de la zona d’hangaratge o el punt d’aterratge o les entrades i sortides de l’heliport. Un dels informes encomanats per l’executiu recorda que “tot i que la normativa actual permet l’establiment d’un heliport amb una única trajectòria d’aproximació i aterratge, en el cas de l’heliport nacional d’Andorra es recomana -a causa del seu caràcter d’ús públic i trànsit tant domèstic com internacional- disposar d’almenys dues entrades i sortides per facilitar l’operació en el major nombre d’ocasions sense que, per exemple el vent en cua pugui limitar l’operativitat”.
L’estudi de solucions per a l’heliport defineix una trajectòria sud i una nord “compatibles amb l’entorn i que evitin el sobrevol de la central elèctrica de FEDA (considerada zona de vol restringida)”. L’informe indica que “malgrat que no existeix vulneració aeronàutica, es considera des del Govern d’Andorra que és important evitar el sobrevol de la central (com a infraestructura pública sensible) per part dels helicòpters que s’aproximen a l’heliport, per evitar qualsevol tipus de risc”. Els tècnics han treballat amb aquest “criteri de disseny addicional” a l’hora de fer les seves propostes, atès que es considera una demanda “prioritària”.
La ruta nord de les trajectòries definides es dirigeix cap a Encamp mentre que la ruta sud ho fa cap a Escaldes. En tots dos casos, segons que s’indica, la ruta passa pel costat de la vessant “per evitar en la mesura del possible el sobrevol de zones poblades”. En una de les trajectòries, i per la proximitat amb què estan instal·lades, hi ha com a elements limitatius per a la seguretat diverses línies elèctriques d’alta tensió. Però estan en desús i FEDA pretén desmuntar-les en la seva totalitat. No sols les línies, també els suports.
Configuració de l’heliport
El mateix estudi defineix, per exemple, la composició del camp de vol, la configuració de l’heliport, i fixa alguns dels aparells que es podries usar. Segons el treball fet per l’empresa Itor Martín Aeronàutica, una de les firmes seleccionades en un concurs i en el marc d’un equip multidisciplinar, per a l’heliport nacional “s’estableixen uns requeriments estructurals de 7 tones, amb una dimensió de referència aeronàutica de 17,5 metres”. L’equipament podria acollir des d’helicòpters lleugers a naus més pesades incloses en la categoria de biturbines mitjanes.
La proposta que fan aquests tècnics quant a la configuració de l’heliport inclou un punt d’aproximació final i d’enlairament, tres zones d’estacionament i una zona d’hangaratge, a banda dels carrers de rodament. L’àrea d’aproximació final i enlairament, tècnicament denominada FATO, tindria un diàmetre de 17,5 metres amb una àrea de seguretat de 35 metres de diàmetre, també. Les zones d’aparcament estarien pensades, una, per a naus mitjanes. I les altres dues per a un màxim d’helicòpters lleugers. La primera tindria un diàmetre de 21 metres i les altres dues de 16,8 metres.
Finalment, i quan a la zona d’hangaratge, es preveu un espai total construït d’uns mil metres quadrats, que quedarien disposats a banda i banda dels espais d’estacionament. La capacitat dels hangars estaria condicionada, és clar, al tipus d’helicòpters que s’hi ‘emmagatzemin’, però segons els experts, en la majoria d’ocasions s’hi podrien guardar fins a cinc naus com a mínim. Una de mitjana -que seria la més gran que podria operar a l’heliport nacional andorrà- i quatre de lleugeres, per exemple.
Comentaris