Enmig d’un evident clima de desconfiança, Govern i sindicats de l’administració treballen per poder entrar a mitjan del mes que ve al Consell General una llei de la Funció Pública que satisfaci totes dues parts i que incorpori “demandes substancials” fetes pels funcionaris. Mentre hi hagi la negociació en curs, la convocatòria de vaga general es manté activada però sense concretar cap mobilització. Si en qualsevol moment s’encallen les converses, els sindicalistes tenen clar que duran a terme les primeres accions de protesta real per fer sentir la seva veu.
Una delegació governamental amb el cap de l’executiu, Toni Martí, al capdavant, s’ha tornat a reunir aquest dijous amb els representants sindicals. La trobada ha servit per aclarir, principalment, dues coses: el Govern accepta modificar la llei que ja havia aprovat per introduir algunes de les demandes dels treballadors -deixant clar que la supressió dels triennis i el pas a quinquennis és inqüestionable- i els sindicats ja s’avenen a introduir les modificacions, que han de ser “substancials”, a partir del text ja elaborat per Funció Pública.
Els responsables governamentals haurien insistit en què una part dels canvis es facin via esmenes parlamentàries però els sindicalistes han exigit que el moll de l’os de les modificacions que exigeixen s’incorporin directament a la llei abans que aquesta entri a tràmit parlamentari. Tant una part com l’altra haurien coincidit en què hi ha pressa a trobar una solució i el Govern està molt interessat, segons les fonts sindicals consultades, a què el text estigui al Consell General a tot estirar la segona setmana de març.
El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) i portaveu sindical, Gabriel Ubach, ha explicat després de la trobada amb els dirigents governamentals que s’enceta una negociació amb un doble vessant. En primer lloc s’ha de veure quines modificacions està disposat el Govern a introduir en el text de llei i si aquestes es consideren suficients per part dels sindicats. Després, en una segona fase, s’obriria un torn de converses novament amb l’executiu i, llavors també, amb el grup parlamentari demòcrata.
En aquest segon tram de negociacions caldria, d’una banda, veure si el grup parlamentari estaria disposat a incorporar a la llei via esmena reivindicacions sindicals que aquests no hagin considerat essencials però, sobretot, han de garantir el seu compromís que el bloc substancial de canvis que es facin a la llei inicial no seran eliminats en tràmit parlamentari. En segon lloc, s’hauria de començar a parlar del desenvolupament reglamentari, sempre que la llei incorpori “allò substancial”, uns termes molt emprats pels sindicalistes. Ubach ha deixat clar que exigeixen un compromís ferm -i fins i tot per escrit- de l’executiu i el grup que li fa suport “perquè d’aquest Govern no ens en refiem. Ja hem vist massa vegades com acaba la paraula d’home andorrà de Toni Martí”.
Els representants dels treballadors pensen tancar entre aquest dijous i demà divendres un document per lliurar a l'executiu que incorporarà totes les millores que consideren necessàries
Després de la reunió amb la delegació governamental, els sindicalistes ja s’han tancat a treballar amb més exhaustivitat els canvis que pretenen que s’introdueixin a la llei. Segons les fonts consultades, les modificacions no afectaran menys de vint articles. Entre aquesta tarda i demà, els sindicats tenen previst enviar un document amb allò que consideren necessari canviar a la llei i, a partir d’aquí, es preveu que el Govern estableixi un calendari breu però intens i ràpid de trobades on discutir fins on es pot arribar i fins on no. En funció de si hi ha avenços o no n’hi ha, es poden activar les mobilitzacions efectives o l’aturada general es mantindrà en ‘stand by’.
L’executiu hauria assegurat durant la trobada d’aquest matí que les propostes que va posar per escrit en la primera reunió després de l’anunci de la vaga general s’introduiran al nou marc normatiu hi hagi acord o no n’hi hagi amb els sindicats. Així, per exemple, sembla segur que s’establirà una jornada de 35 hores setmanals per als funcionaris. La titular de Funció Pública, Eva Descarrega, en canvi, ha destacat que “sembla difícil” que hi pugui haver “concessions” sobre el model de la llei que modifica el règim de triennis per un de nou amb quinquennis i un complement de productivitat i de carrera professional. Quant a un possible augment del preu dels quinquennis, tornaran a valorar amb els sindicats l’impacte que pot tenir i que els argumentaran perquè el Govern defensa el model que ha plasmat a la llei.
D’altres aspectes, com per exemple la flexibilització horària, s'està disposat a negociar-los. Mesures correctores per a aquelles persones afectades per l’aturada de la gestió de l’acompliment (és a dir, les que estiguin entre el 80 i el 100% de la banda retributiva) o millorar les condicions salarials als treballadors que hagin de canviar de lloc de treball per motius de treball són altres de les propostes que el Govern ha plantejat, tal com ha reiterat Descarrega. La ministra ha concretat que aquestes mesures que el Govern va compartir amb els sindicats i amb la resta de treballadors “no són de màxims” i es poden valorar conjuntament amb les que plantegin els sindicats.
Comentaris