El Govern ha fitxat un jurista valencià per fer-se càrrec de la direcció del gabinet jurídic. La incorporació d’aquest lletrat, que ja fa un temps que estava prevista vist que, segons les fonts consultades, el seu aterratge ja el va preveure pressupostàriament l’executiu en el projecte de llei que està a tràmit parlamentari, ha suposat un malestar evident en alguns departament de l’administració, especialment els que tenen més relació directa amb el gabinet jurídic, que formalment depèn del secretari general de Govern, Jordi Casadevall. La contractació respon a la fórmula de la relació especial i, segons les fonts, el jurista no té coneixements específics sobre Dret andorrà.
L’arribada d’aquest lletrat espanyol vindria a resoldre la manca d’una persona que assumeixi la direcció del gabinet legal de l’executiu. Deu fer uns quatre anys que el departament funciona amb una direcció interina, per dir-ho d’alguna manera. Segons diverses fonts, la persona més ben situada per fer-se càrrec de la direcció del departament finalment hauria declinat vist que considerava que salarialment no li compensava agafar la responsabilitat que se li posava damunt la taula. El complement de responsabilitat afegida (CRA) que se li oferia no hauria satisfet les aspiracions o perspectives de la candidata, ja lletrada del gabinet.
Vistes les dificultats per poder promocionar algú de la casa, al final l’executiu hauria acudit al ‘mercat exterior’. I si aquest fet ja s’ha posat prou malament -“cada dia que passa sembla més clar que no es confia amb la gent de la casa”, han assegurat les fonts- encara més ha ‘sobtat’ la remuneració pactada. Al costat del CRA que s’oferia -la quantitat exacta que suposava no ha transcendit- els 8.000 euros en xifres rodones que vindria a percebre el jurista espanyol al mes serien tota una fortuna. El nou fitxatge formalment no pot ser director, atès que no es funcionari de carrera. Com a molt pot ser coordinador o assessor.
No és ni de bon tros, han recordat les fonts, la primera vegada que el Govern demòcrata acudeix al ‘mercat exterior’ per resoldre vacants o places d’una certa complexitat o claus. Deixant al marge el camp sanitari -amb més d’un traumatòleg o la cap de psiquiatria fitxats a cop de talonari-, les fonts consultades han remarcat el fet, per exemple, de la incorporació de l’inspector d’hisenda espanyol Josep Costa i Solà com a assessor per a la posada en marxa de l’Agència Tributària del Principat. L’executiu també va adjudicar uns emoluments ben importants al fiscalista. En aquest cas, i també en xifres rodones, 14.000 euros mensuals.
Més recentment, una altra incorporació forana seria la de la persona que ha assumit les funcions equiparables a la direcció del departament d’Estadística. Una vegada ‘destituït’ d’aquest càrrec Alexis Estopiñán, que no acabava de fer el ple entre els propis professionals del departament, el Govern va acudir a l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) per trobar-hi el recanvi. Doctor en ciències econòmiques, Enric Ripoll Font és un reconegut estadístic amb una notable trajectòria que ha fet camí per la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, el citat Idescat o la conselleria d’Economia i Coneixement de la Generalitat.