El treball d’elaboració de la llei que ha d’establir en el nou marc legal per als treballadors públics encara no està acabat. O, almenys, no del tot. El Govern va aprovar el projecte de llei de reforma de la Funció Pública sense tenir en compte els funcionaris de l’administració de Justícia. O potser sí que els va tenir en compte, però els va deixar al marge. I ara s’ha hagut de seure amb ells per tractar la qüestió. I la comissió consultiva pròpia dels funcionaris judicials ha de fer tota la feina que fins ara havia fet la comissió genèrica.
I és que el cos de funcionaris de l’administració de Justícia té una llei específica al marge de la general de la Funció Pública. Promoguda al mateix temps que la que ara s’ha modificat i, en gran mesura, solapant-se o remetent-se l’una a l’altra. En concret, tot sovint l’articulat de la llei dels funcionaris que presten servei per al món judicial es dirigeix a qüestions més generals que estableix la normativa mare.
Certament, els responsables polítics de la reforma legislativa van tenir en compte formalment encara que potser de manera parcial els treballadors de la Justícia. I van acudir a explicar-los el gros dels canvis introduïts. Alguns dels representants sindicals, també és cert, van plantejar fins i tot de forma directa a la ministra Eva Descarrega alguns dubtes que no els va saber respondre. Però la qüestió va un pèl més enllà.
Perquè resulta que per no crear conflictes entre funcionaris, cal que la llei específica també sigui modificada. I, cal, també, que s’activi la comissió consultiva en matèria judicial. Perquè els treballadors de l’administració de Justícia tenen la seva pròpia comissió consultiva i l’informe d’aquesta també és preceptiva davant de qualsevol canvi legislatiu que afecti aquells funcionaris. I tant afecten els canvis que es facin a la llei ‘específica’ com a la general. Per tant, s’ha de fer tot el treball amb aquests representants dels treballadors.