Govern es reserva aplicar un ‘estat d’emergència’ a les fronteres davant l’eventual col·lapse que pugui generar la vaga general

L’executiu publica al BOPA un decret extraordinari de serveis mínims que garanteix que “els serveis d’atenció a la ciutadania” i les escoles “estaran en funcionament durant els dos dies”

-
El Govern es reserva el dret d’aplicar, a través del director general del departament de Tributs i de Fronteres, Albert Hinojosa, una mena d’estat d’emergència a les fronteres per evitar un eventual col·lapse en les entrades i sortides del país arran de la vaga general convocada pels sindicats de l’administració per aquest dijous i divendres. Aquesta mesura s’inclou en un decret extraordinari que regula els serveis mínims i que les organitzacions sindicals ja han qüestionat de dalt a baix, fins al punt d’anunciar que el denunciaran davant els organismes internacionals. Els sindicats preveuen una resposta massiva del funcionariat.

L’executiu manté que amb els serveis mínims que ha establert s’ha de fer “compatible l'exercici d'aquest dret (el de vaga) amb el funcionament dels serveis públics essencials i el respecte de les llibertats públiques”. Els col·lectius sindicals, però, consideren que el Govern s’ha excedit en les seves pretensions i no garanteix que en tots els departaments es pugui complir el que ha dictat l’executiu, entre altres coses perquè “no se sustenta en cap llei. I els governs decreten en funció de lleis no en base al no-res”. Fonts sindicals preveuen un seguiment molt important de la convocatòria. De fet, les mateixes fonts han assegurat que els màxims representants de l’administració també haurien copsat el mateix.

Els sindicats avisen que és possible que no es compleixin les pretensions governamentals perquè no es basen en cap llei

El decret de serveis mínims publicat al BOPA recull, essencialment, la proposta que fa unes quantes setmanes el Govern va fer arribar als sindicats. En alguns casos, aquests mínims ja s’havien pactat. En d’altres, com a educació o als serveis duaners, no hi va haver entesa. I es preveu que hi pugui haver dificultats i certa tensió. De fet, els duaners han anunciat la seva voluntat de convertir la protesta en una vaga de zel que anirà de les 7 del matí a les 7 de la tarda. Els agents de duana inicialment tenen la intenció d’aturar un per un tots els camions que accedeixin al Principat per revisar la càrrega que portin. Mentrestant, altres vaguistes aturaran els turismes que entrin i surtin del país per informar-los del motiu de l’acció reivindicativa i sol·licitar-los que donin suport amb la seva firma a les diferents iniciatives legislatives que volen promoure (per tal que es convoquin eleccions anticipades o que es reformi el sistema electoral, per exemple).

Davant la possibilitat que hi pugui haver un cert caos als punts fronterers, el Govern, en l’article 12 del decret de serveis mínims “delega al director general del departament de Tributs i de Fronteres la possibilitat d’establir un procediment declaratiu d’emergència puntual en el cas de necessitat imperiosa, per tal de garantir la seguretat de les instal·lacions i la llibertat de circular lliurement pel territori nacional i d’entrar i sortir del país”. Aquest precepte s’ha posat d’allò més malament als sindicalistes que, entenen però, que és un reflex del temor que té l’executiu del seguiment que pot tenir la convocatòria de vaga general.

Les organitzacions sindicals asseguren que els primers recomptes fan pensar en un seguiment de l'ordre del 75% del funcionariat

Les fonts sindicals consultades han assegurat que a partir dels contactes amb els directors de departament i altres alts responsables del mateix, i en virtut que aquest dimarts s’havia de comunicar qui tenia intenció d’adherir-se a l’aturada, el Govern hauria pogut copsar que de l’ordre del 75% del funcionariat, de mitjana, estaria disposat a secundar l’aturada. I que aquest percentatge es podria elevar una mica més en alguns departaments en concret. Per això, asseguren les fonts sindicals, l’executiu hauria fixat uns “serveis mínims de màxims”, segons les fonts. 

Oficialment, el Govern ha informat que “els serveis d'atenció a la ciutadania de l'administració estaran en funcionament durant els dos dies. De la mateixa manera s'informa que tots els centres escolars del país romandran oberts en el decurs de les dues jornades” de vaga. No obstant això, els sindicalistes han advertit que no es pot assegurar el respecte a uns serveis mínims que consideren que no s’ajusta al que s’escau davant d’una convocatòria de vaga general i que, a més, no tenen cap base legal per aplicar-se. En el mateix sentit, les organitzacions sindicals, que han mantingut contactes durant tot el dia, han recordat que els serveis mínims han de garantir els “serveis bàsics, vitals”, i que dins d’aquesta categoria s’hi poden considerar els serveis sanitaris o la policia, “però en cap cas el servei de tràmits, el registre de societats o el departament de Funció Pública”.

Escaldes demanarà protecció a la Batllia

Els sindicats, igual com tenen clar que denunciaran davant els organismes internacionals encarregats de vetllar pels drets dels treballadors els serveis mínims decretats pel Govern, també tenen clar que faran el mateix amb el comú d’Escaldes. Fins i tot, segons les fonts, es plantejaran presentar una querella criminal contra la cònsol major de la corporació, Trini Marín, que en una carta enviada a l’organització sindical comunal, que ja fa setmanes que va acorda adherir-se a la mobilització dels col·lectius de l’administració central, amenaça d’acudir a la Batllia perquè obligui els treballadors a presentar-se al seu lloc de treball.

En la carta enviada al comitè executiu de la Unió Sindical de Treballadors del comú d’Escaldes-Engordany (Ustcee), la cònsol lamenta que no se li ha precisat quins actes ni en quins horaris se secundarà la vaga i avisa que “per raons òbvies de necessitat d’organització del servei públic, la junta de govern es veu obligada a decidir que els treballadors del comú que participin a aquells actes en horari feiner seran considerats com a treballadors en vaga durant aquest(s) dia(/es), a tots els efectes”. Uns efectes que inclouen el fet que “els dies de vaga no són objecte de retribució salarial de cap mena”.

Quan entra al detall, Marín explica que el servei de circulació constitueix un servei “essencial”, per la qual cosa, en tots els casos, cal disposar d’una “plantilla equivalent almenys al 40% de la plantilla habitual” i alerta que, “de no ser el cas, i davant la necessitat de garantir la continuïtat d’aquest servei, el comú es veurà obligat a requerir la presència de treballadors en vaga al seu lloc de treball, acudint si fos necessari al batlle de guàrdia”. També recorda la cònsol que en el ca de les escoles bressol, en el cas que hi hagués més d’una puericultora per escola que seguís l’aturada ja no es podria complir “el rati legal obligatori d’efectius per acollir els nens”, amb la qual cosa reclama un preavís suficient del personal que vulgui adherir-se a la protesta per poder organitzar el servei.