Espot i Casadevall han tractat la qüestió en el marc de l’acte de jurament de les renovacions de càrrec d’una fiscal adjunta, Alexandra Cornella, i un batlle, Xavier Colom. Mentre per al responsable de la cúpula judicial són indispensables modificacions per poder disposar “d’eines” per afrontar qualsevol eventualitat, el ministre no hi veu tanta urgència. “En el moment actual hi ha magistrats suficients per poder fer sala”, ha afirmat Espot en relació, per exemple, a la composició del Tribunal de Corts. Per al responsable ministerial “un problema imminent” no hi és.
Per tant, segons Espot, “és un debat prematur” si cal o no fer modificacions legislatives. Seria “tècnicament complicat” retornar a la figura del batlle habilitat, o un equivalent, que existia abans de la reforma judicial del 2014, i que la cúpula judicial demana recuperar entre altres canvis que creu necessaris. Per al ministre de Justícia, batlle en excedència, el que cal garantir és que es respecti el principi constitucional del “jutge predeterminat per la llei”.
Casadevall ha confirmat haver demanat canvis i s’ha mostrat respectuós amb la decisió de l’actual Govern de no promoure cap cap canvi perquè “modificar una llei no és fàcil” i, a més, s’està a l’alçada de la legislatura en què s’està. Sorneguerament, el president del Consell Superior de la Justícia ha afirmat que “jo no preveig cap bloqueig” però demana que “tinguem eines” per poder treballar i d’aquí “el toc d’atenció” perquè a parer seu sí que “hi ha el risc” d’un col·lapse.
Concurs de batlles i fiscal i queixes amb una saig
El màxim responsable de la cúpula judicial ha explicat que estan en marxa els concursos per cobrir dues places de batlle -per a les quals hi ha quatre candidats- i una de fiscal. Una de les contradiccions que presenta la llei i que el Consell Superior també voldria que se solucionés és el fet que un batlle substitut no ha de passar cap període de prova i, en canvi, un professional del Dret que aconsegueixi una plaça de batlle en propietat sí que ha de fer aquesta formació. Per cert que la batlle especialitzada Azahara Cascales farà ara, després d’uns mesos ja exercint, el curs específic en la matèria que ha de seguir a Bordeus.
La cúpula judicial espera que el 2 de gener de l'any que ve la nova seu de la Justícia estigui plenament operativa
Casadevall també ha explicat que la cúpula judicial ha rebut diverses -encara que no moltes- queixes per l’actuació d’una saig. I que com que la competència en matèria d’instrucció d’eventuals queixes sobre aquesta figura correspon al ministeri d’Interior no ha pogut fer res més que adreçar les persones que exposaven els laments cap al departament governamental. Les queixes estarien centrades en la ‘virulència’ que usa la saig i la nul·la flexibilitat que mostra.
El president de la cúpula judicial també ha explicat que espera que l’1 de gener de l’any que ve, o el 2, la nova seu de la Justícia estigui plenament en marxa. Casadevall ha explicat que s’aprofitaran les vacances de Nadal per fer el trasllat definitiu de tots els equips i oficines que no s’hagin anat traslladant amb anterioritat. El president del Consell Superior de la Justícia ha reconegut un lleuger retard però, com el ministre de Justícia, ha recordat que després de 26 de provisionalitat a l’edifici de les Columnes, ara no vindrà de dos mesos. I que el que cal garantir és una bona transició.
Albert Andrés Pereira es perfila com a president del TS
D’altra banda, Casadevall ha anunciat que aquest dimecres el Consell Superior de la Justícia, en la seva reunió ordinària, decidirà el nom del substitut de Joan Manel Abril com a president del Tribunal Superior. Abril jurarà en breu el càrrec de magistrat del Tribunal Constitucional, lloc per al qual ja ha estat designat. D’aquesta manera, i encara que no està tancat del tot, tot fa pensar que el seu relleu serà el magistrat català Albert Andrés Pereira, actualment un dels més veterans sinó el més veterà de la instància i membre de la sala administrativa.
Comentaris