La convocatòria arriba enmig d’un clima cada cop més enrarit i amb un executiu que va llançant dard i globus sonda per intentar de palpar l’ambient i les reaccions sindicals atès que el fet que el dret a vaga no estigui regulat complica molt les coses. El Govern es mou amb suposats informes jurídics que els diferents sindicats han anat sol·licitant però que de moment no han rebut i a partir dels quals, suposadament, l’administració pretén fer valdre criteris -no remunerar les aturades, regular els serveis mínims- que els col·lectius sindicals no acaben de veure clars.
Més enllà de Descarrega i Martí, a la reunió també hi acudiran, com a mínim, el responsable ministerial d’Interior i Justícia, Xavier Espot, i el ministre d’Educació, Èric Jover. Els sindicats pretenen escoltar i intentar copsar les intencions de l’executiu. De confiança que es proposin uns serveis mínims compatibles amb l’exercici del dret a vaga n’hi ha més aviat poca, segons les fonts consultades. Que han admès, però, que el primer que ha de moure fitxa perquè és l’únic que té força real per imposar unes mesures efectives és el Govern.
Els sindicats ja van comunicar dilluns a l’executiu que a partir del 19 de febrer i fins al 19 de març hi poden haver accions i mobilitzacions emmarcades en la vaga general convocada. D’entrada, el primer dia d’aquest calendari no hi ha d’haver cap mesura atès que està previst que els sindicats de l’educació (SEP) i de la policia mantinguin reunions individualitzades per decidir la concreció de les actuacions. I, a partir d’allí, es posarà tot plegat en marxa en forma de cascada. No obstant això no es descarta alguna acció ‘sorpresa’ el mateix 19 de febrer encaminada més a fer visualitzar que s’entra en un període de reivindicacions que no pas a fer efectiva l’aturada.
Comentaris