Durant la presentació de la tercera edició dels Pressupostos Participatius, Torres Falcó s’ha referit a l’incident de la parcel·la enfront del Punt de Trobada. Aquesta tarda hi ha una nova reunió de seguiment sobre el terreny i allí el ministre tornarà a requerir al cònsol de Sant Julià, si acudeix a la cita, qualsevol element de què pogués disposar el comú lauredià, “encara que no està obligat a lliurar-la”. Fins ara, la corporació laurediana ni tan sols ha explicat si disposa d’alguna informació escrita, d’alguna petició, d’algun informe… de quelcom en relació amb el projecte de ‘La Portalada’ i el seguiment que suposadament se’n feia o s’hauria d’haver fet.
El que està clar és que cap moviment natural va provocar l’esllavissada i que tampoc no es forçarà mecànicament la caiguda de cap talús per molt perillós que sigui el que queda sobre del magatzem comunal semiderruït perquè “provocant-la (la baixada) es podria causar una desestabilització superior de la que ja hi ha”. Tampoc no es procedirà a buidar de runa l’espai. Amb l’extracció bombada d’aigua que s’ha fet el cubicatge de terra i pedres que encara cap al forat és molt gran. De fet, el ministre ha recordat que l’excavació va baixar a 20,5 metres per sota del nivell de la carretera.
Torres Falcó també ha explicat que en la part del terreny de la via general no s’ha observat cap fractura i malgrat que no s’ha pogut analitzar amb deteniment l’estat dels ancoratges provisionals que queden sota de la CG-1, aquests a ull nu estan responent i, a més, l’esllavissada encara hauria compactat més el subsòl, ja que no hi ha el forat que hi havia i que deixava desprotegida la zona de la carretera. Sia com vulgui, la monitorització que es fa 24 hores al dia permet tallar el trànsit en qualsevol moment, “com ja s’ha fet”.
En relació amb l’aprofitament dels terrenys -comunal i privat- on s’haurà de bastir el mur de contenció “de grans dimensions” que es construirà, el ministre no n’ha pogut avançar res. Si que ha dit que “si escau es regularitzarà aquesta zona a nivell geològic”, amb la qual cosa és més que probable que s’inutilitzi l’espai per a cap futur eventual urbanització. El titular d’Ordenament ha reconegut que encara és aviat per avançar en les modificacions reglamentàries que es van anunciar. Per tant, és una declaració d’intencions més que una altra cosa.
300.000 euros per al tercer Pressupost Participatiu
A partir de dimecres i fins al 23 de setembre es podran presentar les propostes que es considerin per a la tercera edició del Pressupost Participatiu, una iniciativa que manté el ministeri d’Ordenament Territorial -amb una aportació de 300.000 euros- però que a partir d’ara s’inclourà en les feines o propostes que dugui a terme la secretaria d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana. Els criteris per poder fer les propostes, i que es poden consultar en la web pressupostosparticipatius.ad, són els mateixos que l’any passat. Fins al 30 de setembre s’avaluaran les iniciatives que es proposin i es farà el cribratge corresponent. Les propostes finalistes subjectes a votació es faran públiques el 3 d’octubre. Des d’aquell dia i fins al 28 d’octubre es podran emetre els vots a través de l’esmentada pàgina electrònica o en un ordinador que a l’efecte hi haurà instal·lat al servei de tràmits de Govern. El nombre de propostes en la segona edició respecte de la primera va baixar, tot i que van passar a la fase final la mateixa xifra de projectes. El pas elevat a la CG-1 a l’altura de l’Estadi Comunal i els ‘Arbres de Vent’ que encara es troben en fase de licitació són les dues iniciatives triades fins ara i sorgides del programa de participació ciutadana en els pressupostos de l’Estat.
Comentaris (4)