Govern 'compensa' el politòleg 'hispanoandorrà' Pere Vilanova fent-lo assessor per a les negociacions amb la UE

Del seu currículum ningú no en dubta. Més aviat el contrari. Que té una agenda internacional que pot ajudar el Govern en la negociació amb la Unió Europea (UE) ben probablement sigui una certesa. I que per ser assessor no cal ser andorrà és també una evidència. No obstant això, semblaria clar que l’executiu ha de tenir clar que els contractats han de complir normes tan fonamentals com la Constitució del país. Pere Vilanova Trias no va accedir al Tribunal Constitucional quan els contactes i les acceptacions ja estaven molt avançades per les suposades sospites de doble passaport hispanoandorrà del catedràtic de Dret polític i de l’administració. Ara li arriba una mena de ‘compensació’ en forma de contracte d’assessoria. 

El BOPA fa públic aquest dimecres la contractació del jurista i politòleg encara que l’acord és efectiu, segons les dades que recull l’edicte, des del primer dia de gener. En concret, l’encàrrec és un “assessorament en el procés de negociació d’un acord d’associació amb la Unió Europea” i el termini d’execució va “de l’1 de gener del 2016 fins al 31 de desembre del 2016, renovable previ acord de Govern, per períodes trimestrals successius fins a un màxim de quatre anys o, si això succeeix abans, fins a l’acabament del mandat del ministre d’Afers Exteriors”. Un altre element essencial del pacte és el preu: “150 euros per hora treballada, amb un llindar màxim de 45.000,00 euros (impostos inclosos) per any de contracte.”

Vilanova va ‘retirar’ la seva candidatura, que tenia el ple suport de Demòcrates per Andorra (DA), per entrar al Tribunal Constitucional, en la primera composició del qual ja va ser, perquè no es furgués en la seva ‘binacionalitat’. La ‘retirada’ es va dur a terme el gener. Ja feia setmanes que s’estava avaluant la seva candidatura i algunes de les formacions polítiques a l’oposició parlamentària van advertir de la situació administrativa del candidat, que hauria hagut d’agafar el relleu de Pierre Subra que finalment va agafar Dominique Rosseau.

[caption id="attachment_10129" align="alignnone" width="230"]El politòleg no fa ostentació de la seva doble nacionalitat però tampoc no se n’amaga gaire. No obstant això, va declinar a continuar sent ‘candidable’ perquè no volia estar a l’aparador per una qüestió de passaports. En cap moment l’executiu -que consti i hagi transcendit- no va obrir un expedient d’eventual retirada de la nacionalitat. I això que la situació ve de lluny. La formació, experiència i bon saber fer de Vilanova queda fora de qualsevol dubte i, més enllà de col·laborar amb diversos mitjans de comunicació, també presta assessoraments diversos.

L’any 2008, per exemple, Vilanova col·laborava amb el ministeri de Defensa espanyol. El setembre d’aquell any es va fer una designació del lloc de treball exacte i com no podia ser d’altra manera, i com el BOPA ha fet en aquesta ocasió amb el contracte d’assessorament, llavors el Boletín Oficial del Estado (BOE) va publicar el nomenament. Al costat del catedràtic hispanoandorrà hi figura un identificador numèric. L’NRP. Un identificador que ostenten (o ostentaven almenys llavors) els treballadors públics de l’Estat espanyol. L’identificador o NRP és el resultat d’aplicar un seguit de paràmetres, el primer dels quals, el número (sense la lletra) del DNI espanyol del beneficiari.