Govern activa el ‘pla col·loca’ del funcionariat

L’executiu convoca les primeres 20 places del pla biennal de conversió de personal eventual a fixe que ha d’acabar el desembre del 2019 amb la consolidació de més de 200 funcionaris

Comentaris

La ministra de Funció Pública, Eva Descarrega.
La ministra de Funció Pública, Eva Descarrega.
La primera onada de conversió de treballadors públics eventuals a fixes ja està en marxa. El consell de ministres ha donat llum verd aquest dimecres a la convocatòria de les primeres 20 places del pla de biennal que ha de fer fixes més de 200 funcionaris en una clara maniobra electoralista. L’executiu, però, ha recordat el compromís adquirit a principi de legislatura d’anar eliminant places eventuals. Certament, molts d’aquells llocs s’havien ‘enquistat’ en el nom però s’havien convertit en necessaris. I el fet de ser places provisionals, per dir-ho d’alguna manera, incomplia la normativa.

Que el pla biennal arribi a final de legislatura i després d’una sonora protesta funcionarial per la reforma de la Funció Pública no és casualitat. Que alguns sindicats de funcionaris hagin apartat molt significativament el peu de l’accelerador de les queixes, tampoc. De les 20 places ara convocades, catorze són per consolidar eventuals i sis més de nova contractació. Els primers llocs d’aquest ‘pla col·loca’ funcionarial segons que ha anunciat el Govern són les següents: 3 tècnics administratius del departament d'Ocupació i Treball, 4 educadors socials, 2 monitors, un treballador social, un tècnic d'atenció social del departament d'Afers Socials, un lletrat d'Interior, un tècnic de meteorologia de l'Oficina de l'Energia i Canvi Climàtic, un administratiu del departament d'Ensenyament Superior, Recerca i Ajuts a l'Estudi, un administratiu del servei de tràmits, 4 tècnics d'Afers Exteriors i un tècnic d'Afers Exteriors de perfil jurista.

De les 213 places fixes que el Govern preveu cobrir des d’ara i fins al desembre de l’any que ve, el gros principal, més de 150 a banda dels llocs de treball destinats a cossos uniformats, es preveuen ocupar a tot estirar el març que ve, és a dir, al final de la legislatura si no s’avancen els comicis ni tres unces. La planificació avançada per l’Altaveu aquest dimarts és fruit del treball realitzat pel departament de Funció Pública amb altres àrees governamentals. Cada tres mesos -perquè les previsions són trimestrals- s’aniran actualitzant les posicions que es pretenen ocupar amb l’objectiu que aquells que hi estiguin interessats puguin preparar la seva candidatura.



Canvis per fer millor el pla de pensions

Una altra modificació legislativa que també ha hagut d’esperar el premi del final de legislatura ha estat la que fa referència a la Llei qualificada de creació i regulació del Pla de pensions de la funció pública. La modificació esmena alguns aspectes del text legislatiu que, després d’un temps prudencial d’aplicació, han resultat, segons el Govern, “imprecisos”, així com aspectes que faciliten la gestió i el funcionament del pla. Manté l’executiu que aquesta modificació “respon al compromís de revisió del text adquirit pel Govern amb els representants sindicals”. I és cert, tant cert, com que els sindicalistes ja donaven els canvis gairebé per perduts perquè feia mesos sinó ja algun any que esperaven aquests canvis.

La modificació principal té a veure amb la prestació que regula la disposició transitòria tercera del text, que ha modificat el règim aplicable a comptar dels 65 anys del partícip, limitant la reducció de la prestació que fins llavors es cobra a la pensió de jubilació rebuda per la CASS. Aquesta disposició afecta a 379 persones de l'administració general que en el moment d'entrada en vigor de la Llei, l’any 2014, portaven més de 25 anys treballant o els faltaven 5 anys per arribar a la seva jubilació. Atès que aquesta nova previsió beneficia als partícips afectats per la disposició transitòria tercera en relació amb la versió anterior, s’ha previst que se’n puguin acollir, amb caràcter retroactiu, des de l’entrada en vigor de la Llei, ara fa quatre anys, amb una aportació complementària dels partícips i del Govern al pla. També es modifiquen qüestions relacionades amb el personal del Consell Superior de la Justícia, com ara batlles, magistrats i fiscals, que es poden jubilar més enllà dels 65 anys, i es preveu la fórmula perquè aquelles persones que estiguin en període de prova, quan superen aquesta etapa i es consoliden en el funcionariat vegin computat en el pla de pensions aquell, diguem-ne, temps de pràctiques o formació inicial.



Josep Maria Casals en una compareixença com a director general de Salut. | SFGA

Un veterinari per cuidar de les relacions amb Suïssa

Andorra tindrà un ambaixador permanent a Suïssa que, més enllà de cuidar les relacions amb la Confederació Helvètica, s’encarregarà de coordinar i representar el Principat a totes les legacions i organismes internacionals que es concentren a Ginebra. El veterinari i durant molt temps director general del ministeri de Salut Josep Maria Casals és la persona triada per ocupar aquesta plaça a partir de la tardor que ve.

Casals agafarà el relleu d’Enric Tarrado -l’exconseller general de CDA Segle 21 que es va apuntar al carro taronja més tard i que ara formaria part dels convidats a sopars i soparets que intenten buscar confluències més enllà dels demòcrates-en la missió permanent d’Andorra a l’oficina de les Nacions Unides (ONU) o davant l’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb la qual el futur ambaixador sí que és un expert. Tarrado continuarà exercint les seves funcions a Mònaco, San Marino i Liechtenstein, intensificant les relacions amb aquests països en un moment cabdals de la cooperació amb aquests Estats coincidint amb la negociació per l'acord d'associació amb la UE.

Josep Maria Casals està llicenciat en ciències de la veterinària, ha exercit la seva carrera professional dins el ministeri de Salut en diferents àmbits, ocupant alts càrrecs com el de director general de Salut i Benestar. L'experiència en l'àmbit de les relacions internacionals passen per la seva implicació en el grup de treball negociador d'Andorra amb la Unió Europea i, com s’ha dit, també ha mantingut vincles amb l'Organització Mundial de la Salut, com a membre per Andorra al consell executiu.



 

La ministra de Funció Pública i Reforma de l\'Administració, Eva Descarrega, durant una compareixença.

Relacionat

Govern posa en marxa la ‘màquina de fer vots’: preveu fer fixes més de 200 funcionaris des d’ara fins al desembre del 2019

Comentaris

Trending