Nou mesos després, la nit electoral ha tornat a ser d’infart a Escaldes-Engordany. I com a l’abril, el final del gran duel d’aquestes comunals es va acabar decantant a favor de Rosa Gili. L’exconsellera general va tornar a arriscar deixant el seu escó a Casa de la Vall i, aquesta vegada sense la crossa de Liberals, ha superat el veterà Miquel Aleix. Per 10 vots, el Partit Socialdemòcrata tornarà a governar, vuit anys després, un comú. El resultat, de retruc, deixa tocat l’excap de Govern, Toni Martí, que va forçar una llista en solitari de Demòcrates.
És la gran sorpresa de la nit. I també la parròquia on més emoció hi ha hagut. La diferència al llarg de l’escrutini entre totes dues llistes –des del principi, tal com es preveia, ni Units x Escaldes-Engordany –l’aliança entre liberals i Progressistes-SDP- ni Terceravia tenien opcions- ha estat sempre mínima, tot i que en un inici els ‘taronja’ anaven al capdavant. Quan s’ha superat la barrera del 50%, Gili s’ha posat en primera posició i, tot i el frec a frec, ja no l’ha abandonat. Al final, 10 vots han decidit i han significat per a Demòcrates la pèrdua del seu gran feu.
D’aquesta forma, s’ha confirmat la segona gran campanada de Gili –i de retruc la segona patacada ‘taronja’-, que s’ha refermat com aposta guanyadora per part d’un PS que torna a tocar poder comunal després de vuit anys; això sí, en una parròquia que històricament se’ls havia resistit en aquests comicis. I ho fa, també s’ha de recordar, concorrent en solitari i no pas en coalició, com ara fa nou mesos, fet que encara feia més complicada la contesa. De fet, com ha admès la futura cònsol major escaldenca, “el resultat és molt ajustat”, però “el que compta és guanyar” i “ara tenim una bona oportunitat per fer les coses diferents”. A la vegada, ha promès que “farem una política per tothom, per a totes les persones, parlant, amb diàleg” i ha assegurat que “respectarem l’oposició perquè representen molta gent també”.
El carisma guanyat per Gili al Consell General i el fet d'haver monopolitzar el vot progressista, claus del resultat
Per part de Demòcrates, Miquel Aleix i Núria Barquín eren els caps d’una llista tancada no sense enormes discussions entre els dos sectors del comitè: els més propers a Xavier Espot, que volien estendre a la parròquia la fórmula En comú i pactar amb Liberals, i els afins a l’excap de Govern i fundador de DA, Toni Martí, que als blaus no els volien ni en pintura. Es va acabar imposant aquest segon sector i, ara, la posició de qui fou ‘alma màter’ de la formació queda ara molt en entredit. La desfeta, per pocs vots, potser el deixa més tocat que al mateix Aleix. El cap de llista ‘taronja’ ha volgut remarcar que “hem perdut per un molt petit marge de vots” i ha avançat que, des de l’oposició “serem vigilants” i, malgrat haver perdut”, volem que Escaldes continuï sent una parròquia referent”.
Per analitzar també queda els motius que han permès el PS saltar del 19,30% de suport ara fa quatre anys a gairebé un 46%. És evident que el carisma de Gili, guanyat al llarg de 10 anys de treball i intervencions al Consell General hi ha fet molt, però també s’ha de pensar en altres factors. Primer, també queda clar que, aquest cop sí, els socialdemòcrates han aconseguit centralitzar un elevadíssim percentatge del vot progressista de la parròquia. Només cal veure el paupèrrim resultat assolit per UxEE: només 168 vots, tot justs 6 més que els assolits ara fa quatre anys per Sentit Comú, la marca emprada llavors per SDP. I cal recordar que, llavors, Liberals en va aconseguir 534. En aquest sentit, el líder d’aquesta coalició, Higini Martínez Illescas, ha fet una lectura clara: “el vot útil ha anat cap al PS; els votants han elegit un partit que podia fer front a Demòcrates”. De fet, a la seu d’aquesta candidatura –a ca Liberal- es va rebre amb aplaudiments el resultat final.
Un segon factor, però, és la pèrdua de suport dels ‘taronja’. Fa quatre anys, Trini Marin i Marc Calvet van liderar una llista que va fregar el 55% del suport ciutadà, amb gairebé 1.500 vots. Ha retrocedit gairebé 10 punts. Els hi tocarà reflexionar a què es deu i, fins a quin punt, pot ser degut a l’enuig per la decisió d’anar en solitari.
En quarta posició ha quedat Terceravia. Amb prou feines superen els 100 vots. Queda clar que la formació de Josep Pintat té molt poc arrelament a Escaldes.
CONSELLERS ELECTES
Comentaris (5)