Ensurt majúscul en les obres de rehabilitació de l’antic hotel Rosaleda, al centre d'Encamp. Però ensurt al cap i a la fi. Un dels planxers de l’edifici en el qual s’està treballant va cedir uns centímetres i per uns moments els operaris que eren al lloc dels fets van témer que el pis pogués acabar esfondrant-se. Els fets haurien succeït dijous de la setmana passada i s’hauria mirat que passessin de manera inadvertida per no causar alarma. Un grup d’experts ja havien advertit de la debilitat de l’estructura de l’immoble que ha d’acollir el ministeri de Cultura i altres dependències que hi van associades.
Segons diverses fonts, després del neguit inicial i del treball que s’ha hagut de fer els darrers dies, ara per ara els tècnics consideren que la situació del pis que va perdre alçada, que va recular, ja s’hauria estabilitzat. La direcció tècnica i la constructora han estat treballant en ferm per poder assegurar el moviment que hauria experimentat l’estructura. Les obres de rehabilitació es troben en la primera fase. Els tècnics van decidir mantenir tant com fos possible tant els fonaments com els elements interns de la construcció vist l’interès històric que es considera que tenen.
La voluntat és que al setembre del 2018 s’hi puguin ubicar els diversos departaments que configuren el ministeri de Cultura. No es preveu que l’ensurt patit recentment hagi de suposar un alentiment dels treballs, encara que també està clar que s’haurà d’anar molt en compte. Més, si cal, del que ja s’anava. En el moment que el planxer va cedir, hi havia operaris treballant. Segons algunes fonts, hi hauria treballadors formigonant damunt mateix del pis. Més enllà de l’ensurt no es va haver de lamentar cap dany personal. Els danys materials tampoc no haurien estat molt transcendents més enllà d’evidenciar la fragilitat de l’esquelet constructiu tot i els encamisats que s’han fet als pilars.
El nou espai acollirà totes les dependències del ministeri (les que actualment hi ha a Aixovall i també les que hi ha a l'edifici del Govern) i arxius de cultura, però també s'ha plantejat l’edifici com un espai per al ciutadà, amb la Biblioteca Nacional, zones de conferències i ponències, així com sales d'exposicions. El trasllat s’ha de fer efectiu el setembre del 2018. Paral·lelament, també serà la nova seu de l'Escena Nacional d’Andorra (ENA), que s'instal·larà en un edifici contigu que encara s'ha d’aixecar.