La qualificadora celebra la millora de la situació del deute estatal o la recuperació econòmica, però avisa d’una frenada del creixement -que hauria estat significatiu durant els primers tres trimestres del 2017- i de la vulnerabilitat que presenta el Principat a una possible crisi bancària. L’avaluadora adverteix, també, dels riscos que suposa el fet que el sector financer del país no tingui un prestador de darrera instància tot i l’avenç regulador positiu que s’ha fet.
Fitch Ratings alerta dels perills que podria tenir per a l’economia andorrana “un deteriorament de la solvència dels grans bancs andorrans”, que podria comportar una davallada en la valoració del ràting del país. L’agència situa ara en BBB amb perspectiva positiva la valoració, tot advertint també dels inconvenients de no tenir un prestador d’últim recurs, un banc central, per dir-ho així. Aquesta qualificació significa que l’Estat té capacitat per afrontar les seves obligacions de deute però també té al davant alguns riscos. No obstant això, Fitch Rating, que valora positivament el nivell d’endeutament del país, la millora econòmica o els esforços reguladors per equiparar el sector financer als estàndards internacionals, no preveu a curt termini una rebaixa de la qualificació.
L’agència ha fet públic aquest divendres els resultats de la seva nova valoració. Manté la nota a Andorra i no preveu variacions ni per bé ni per mal en un període breu de temps. Lamenta Fitch Ratings la manca de certa informació que fa que hagi d’interpretar algunes de les dades que necessita per fer la valoració que acaba emetent. La qualificadora celebra el bon comportament del deute estatal, que per primer cop des del 2012 està per sota del 40% del PIB (en concret, el 37,6%), i advoca perquè aquest paràmetre vagi davallant fins a situar-se en un 34,2% el 2019. També destaca les dues emissions públiques de bons de l’Estat que han permès allargar el venciment del deute i el fet que la situació econòmica hagi millorat. L’ocupació en seria un exemple.
L'agència posa bona nota a la situació del deute estatal i advoca per una major rebaixa; alhora, però, lamenta la caiguda d'ingressos fiscals
No obstant, Fitch Ratings alerta d’una frenada del creixement econòmic. Mentre exposa que durant els tres primers trimestres del 2017 el creixement va ser del 2,1%, avisa que aquesta crescuda no arribarà ni tan sols al 2% ni aquest 2018 ni el 2019 atès que el creixement dels veïns del Principat i els seus socis comercials s’ha estabilitzat. Tampoc no deixa tranquil·la l’agència el fet que la recaptació impositiva caigués el 2016 respecte d’exercicis anteriors. No obstant això, la qualificadora espera que l’Estat sigui capaç d’equilibrar els ingressos per altres vies que no siguin les fiscals. En aquest sentit, destaca els romanents que té la CASS. Curiosament, però, mentre de portes en fora la Seguretat Social disposa d’un coixí important, de portes endins la preocupació és notable. Clar que ho és mirant el futur i no pas l’immediat.
On no hi ha dubte que Fitch Ratings posa bona nota al Govern, al país, és en temes normatius internacionals. “Les autoritats andorranes han fet esforços durant els últims anys per alinear l'entorn regulador, especialment en el sector financer, d'acord amb els estàndards europeus i internacionals; i adoptar normes internacionals de transparència i intercanvis d'informació a efectes fiscals. Al desembre, la Unió Europea va publicar una llista negra de jurisdiccions no compatibles fora de la UE, i Andorra no estava a la llista”, destaca l’informe de l’agència.
Lligams amb l’anunci de l’FMI?
Els riscos més elevats, més perillosos, en canvi, també estan lligats a aquest sector financer. I, de fet, es podria entendre l’anunci de la sol·licitud d’ingrés a l’FMI per una de les advertències que fa Fitch Ratings. No diu que hi hagi de ser, però alerta del perill que suposaria per al país una caiguda de la solvència d’algun dels bancs principals. I és de domini públic que aquesta situació podria estar no tan llunyana per alguna de les entitats que fa mans i mànigues, ponts i passarel·les, per salvar esculls. L’FMI no ajuda de forma directa el sector financer. Però sí que l’entitat dóna suport als estats si aquests han de rescatar alguna entitat financera del seu territori. Andorra, diu l’agència, és “vulnerable a l’impacte d’una crisi bancària”. Alhora, recorda que en la seva valoració no es preveu l’impacte que podria tenir un resultat negatiu per a l’Estat andorrà pel plet iniciat pels accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra fins a la seva nacionalització.
De fet, tot plegat l’informe ho explica de la següent forma: “La classificació mitjana de la viabilitat dels bancs andorrans valorats per Fitch és 'bbb'. El gran volum del sector bancari representa una responsabilitat contingent per al sobirà”. I afegeix que “la manca d'un creditor d'últim recurs al sector financer restringeix les opcions de política en cas de xoc advers i augmenta els riscos del sector bancari. En cas d'interrupció sistèmica en el sector bancari, es podria esperar que alguns passius es materialitzin en el balanç sobirà de situació. Un risc afegit està relacionat amb un ple sobtat contra les autoritats andorranes pels anteriors titulars de BPA”. També s’alerta que una part molt important dels passius bancaris estan en mans d’estrangers.
Comentaris