El Tribunal de Comptes dona per perduda la regla d’or

Els objectius de sostenibilitat financera i d’estabilitat pressupostària del Govern per al 2025 superen el límit permès pel que fa al pes de la imposició directa i la despesa corrent està per sobre del PIB

L'edifici administratiu de Govern.

El Tribunal de Comptes ha publicat els objectius de sostenibilitat financera i d’estabilitat pressupostària del Govern per al 2025. En aquesta ocasió es tornaria a incomplir l’anomenada regla d’or perquè els ingressos per imposició directa superen el 40% de la recaptació total, tal com fixa la llei i, en aquest cas, la previsió ascendeix al 49,6%. Tampoc compleix l’objectiu de la despesa corrent o de funcionament, que se situa en el 8,3%, per sobre del PIB. En aquest sentit, l’objectiu d’endeutament se situa en el 32,2% del producte interior brut i el de despesa permesa ascendeix a 668,6 milions d’euros.

L’organisme fiscalitzador sembla que dona per pèrdua la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal -més coneguda popularment com la regla d’or. Dels quatre objectius que ha de tenir en compte l’executiu a l’hora d’elaborar els comptes, n’incompleix dos.

Un dels punts que no s’ajusta al que marca la legislació és que els ingressos per imposició directa (IRPF o Impost de Societats, principalment) no superin el 40% de la recaptació impositiva total. Doncs, l’objectiu previst en els comptes de l’any vinent és del 49,6%.

El que també incompleix la regla d’or és l’objectiu de despesa corrent o de funcionament, que, en aquest cas, se situa en el 8,3%, molt per sobre del PIB previst per al 2025, que és del 4,5%.

El mateix Tribunal de Comptes remarca que la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària “no estableix cap mecanisme correctiu en el moment en què es donen aquests incompliments, en detriment dels que es produeixen en la limitació d’endeutament”.

Precisament, l’objectiu de l’endeutament previst per a l’exercici 2025 s’ha establert en el 32,2% del producte interior brut, fet que en aquesta ocasió sí que compleix amb l’establert legalment, mentre que la despesa permesa s’ha fixat en 668,6 milions d’euros.

Etiquetes: