Mérindol, entre altres exCEO del grup Caisse d’Épargne, ha promès el càrrec en un acte tan solemne com breu davant els síndics, Carles Ensenyat i Sandra Codina, els integrants de la comissió permanent del Consell General i els altres cinc membres del consell d’administració de l’AFA (als ja citats fins ara cal afegir-hi Maanan Aouraghe, Josep Capella i Armand Pujal). També hi havia el director general de la institució, David Cerqueda, i la número 2 del supervisor, Maripau Naranjo, que exerceix de secretària del consell d’administració. També hi era el ministre de Finances, Ramon Lladós.
González ha destacat, després de la jura, el fet que dins de l’òrgan rector del supervisor financer hi ha “opinions transversals” amb especialistes o persones que tenen coneixement tècnic de tots els sectors. “Els reptes són cada vegada de major complexitat” i, en certa manera, això explica el fet que l’AFA hagi passat de tenir “un perfil polític, no tant tècnic” a estar composat per un grup de membres que, fonamentalment, són tècnics en la matèria, “el que reforça la independència de la institució”.
El president del consell d’administració de l’AFA ha tornat a insistir que fa temps que des del supervisor s’està analitzant tot el que comportaria un eventual acord d’associació amb la Unió Europea (UE), tot recordant que si “el poble andorrà el referenda” passarà a ser d’aplicació i en quinze anys el sector financer s’haurà d’integrar sí o sí al marc comunitari. La integració podrà ser gradual i dividida en quatre segments: fons d’inversió, mercats, assegurances i banca. “L’opinió del supervisor tindrà molt pes” a l’hora de decidir quan s’accedeix al merca europeu.
Com ja s’ha explicat en altres ocasions, els terminis d’integració els haurà de decidir Andorra i podria arribar a donar-se el cas que tots els segments entrin a Europa al primer dia o al terme dels quinze anys, malgrat que allò lògic i de sentit comú seria fer-ho de manera gradual. González ha preferit no pronunciar-se sobre aquesta integració, encara que hi ha un consens generalitzat en el sector financer que els fons d’inversió són els que segurament millor escauria que entrin al mercat comunitari des del minut 1.
El president del consell d’administració sí que ha deixat clar que “tenim treballat, tenim clar” quina és la normativa, el cabdal normatiu, que cal que cada segment financer hagi de desenvolupar per poder-se integrar degudament al mercat comunitari. Però, com s’ha apuntat, ha preferit no pronunciar-se sobre com s’hauria de fer aquest accés del sector financer a Europa. És evident que serà un pas més, molt determinant a més, en aquesta “evolució cap a la complexitat” que ha anat fent Andorra en matèria financera els darrers anys.