Així es constata del document ‘Execucions pressupostària i comptable en data 31 de març de l’exercici 31 de març de l’exercici del 2024’, enviat per Govern al Consell General i al qual ha tingut accés Altaveu. Les xifres són notablement millors que durant el primer trimestre del 2023, especialment pel que fa als ingressos. Aquests ascendeixen a 124,33 milions. Això representa un augment del 15% en comparació a l’exercici anterior (107,86).
Baixa lleugerament (un 3%) la recaptació per IGI (44,59 milions) però puja la dels impostos especials i, sobretot, la de l’IRPF, amb l’embranzida generada per l’increment salarial marcat per llei
I això es deu principalment a un motiu: el comportament dels impostos indirectes. I, més concretament, de la taxa al consum. L’any passat, aquesta figura tributària va caure de forma important perquè ho va fer la importació de tabac. Enguany, la recuperació ha estat molt potent. En tres mesos s’ha recaptat 31,6 milions, en comparació als 18,57 del 2023. Per tant, l’increment és del 70%.
“Aquesta taxa està directament vinculada al comportament del tràfic exterior que, al seu torn, depèn del volum d’importacions agrícoles”, s’explica en el document. I es posa en relleu que “va veure increment el seu tipus impositiu el darrer trimestre del 2022, fet que va motivar que els importadors augmentessin l’estoc. Aquest fet va perjudicar la recaptació d’aquesta taxa en el primer trimestre del 2023”. Ara, però, “ha recuperat la seva tendència recaptatòria”.
En canvi, altres figures d’aquest capítol han vist frenada la seva recaptació. És el cas de l’IGI, que cau un 3%: de 45,8 milions entre gener i març del 2023 a 44,59 en el mateix període d’enguany. També s’ha ingressat menys per la taxa turística, tot just 2,36, un 2% per sota del passat exercici. Pel cantó positiu, creix el que es rep pels impostos vinculats al carburant, tant els especials (+3%) com la taxa verda (+5%). En total, superen els 13 milions.
L’altre capítol d’impostos, els directes, té en línies generals un molt bon comportament. L’IRPF permet recaptar fins a 7,9 milions, dos més que l’any passat (+34%) en bona perquè es recull “l’actualització de salaris per evitar la pèrdua de poder adquisitiu dels ciutadans”. També s’ingressa més gràcies a l’impost de plusvàlues: 4,89 milions, el que suposa un 62% per sobre de la dada del primer trimestre del 2023. “Es tracta d’un impost directament relacionat amb les operacions immobiliàries efectuades al país”, es recorda, tot indicant que “el nivell d’aquest sector força elevat” i hi ha “continuïtat en aquest bon comportament”.
Les despeses han crescut, sí, però no tan com els ingressos; ho fan un 2% especialment pels costos de personal en aplicar l’IPC i pel consum de béns corrents i serveis
Pel que fa a l’impost de societats, manté un nivell similar. Tot just tres milions ingressats, lleugerament per sota de la dada del 2023 (3,1). Ara bé, es remarca que els dos períodes de referència d’aquesta figura tributària (juliol i setembre) no apareixeran reflectits als comptes estatals fins al tercer trimestre. Tot i això, sí que s’entén que “la tendència que es constata és similar a la de l’exercici anterior i indica una certa estabilització respecte als beneficis de les empreses del país”.
Finalment, cal remarcar l’Impost de la Renda dels no Residents. En aquest primer trimestre, ha suposat per a Govern 2,04 milions. Això suposa un 3% menys que l’any anterior. Llavors, se’n van recaptar 2,09.
Pel que fa a altres capítols d’ingressos, també millora el de taxes i altres (+19%) que suposa 11,8 milions. En aquest sentit, hi ha un augment dels reintegraments. És a dir, dels diners que retornen les entitats públiques provinents de les transferències del 2023 i que no es van esgotar totalment (un augment d’1,1 milions). En els ingressos patrimonials, en canvi, caldrà esperar a rebre els beneficis d’Andorra Telecom perquè siguin prou significatius. Enguany, per exemple, no hi ha hagut cap emissió de monedes d’euros per a col·leccionistes, una activitat prou rendible.
DESPESES A L’ALÇA PERÒ CONTINGUDES
En canvi, els diners gastats pel Govern, tot i ser una xifra superior a la de l’any passat, no creix tant com els ingressos. En total, entre gener i març la despesa s’ha situat en 95,4 milions, un 2% més que els 93,8 del 2023. Aquí hi intervenen diferents aspectes. Un primer, els costos de personal.
Govern ha pagat durant el primer trimestre un 7% més en salaris. Dels 31,76 de l’any passat s’ha saltat a 34,02. En gran part, per l’aplicació de l’IPC del 2023 a les remuneracions dels treballadors públics. També, però influeixen les noves contractacions i l’aplicació de triennis. Al mateix temps, ha crescut el capítol de consum de béns i serveis: de 5,06 a 6,55, un 29% més. En aquest cas, s’explica perquè s’han hagut d’afrontar les despeses de manteniment i reparacions dels túnels del país gestionats per AERCO i per la renovació de diferents llicències informàtiques.
En canvi, s’han pagat menys despeses financeres (4,034, un -4%) i s’han fet menys transferències corrents (-9%). En aquest cas, perquè s’han enviat menys diners a Andorra Turisme i a Andorra Desenvolupament i Inversió.
Posats a la balança, l’increment més fort dels ingressos que de les despeses té una clara traducció en el tancament pressupostari a 31 de març. En aquest cas, hi ha un superàvit de 28,99 milions, en comparació als 14,98, també en verd, del mateix trimestre del 2023. Hi ha un increment del 107%.
Comentaris (4)