Així es pot comprovar en el document ‘Execució pressupostària i comptable amb data 31 de març de l’exercici del 2022’ enviat pel mateix executiu al Consell General i al qual ha tingut accés Altaveu. Un dels elements claus per comprovar si la situació econòmica millora un cop superats els pitjors estadis de l’emergència sanitària provocada pel coronavirus és la recaptació que assoleix l’Estat amb la imposició indirecta. I aquesta, no es pot negar, fa un salt considerable en comparació a la del primer trimestre del 2021, marcat per les restriccions de mobilitat als països de l’entorn que dificultaven enormement l’arribada de turistes al Principat.
El darrer any prepandèmia, el 2019, l’IGI va suposar una entrada a les arques públiques de 33,2 milions; per tant, aquest any l’augment ha estat del 39%
Així, entre gener i març, Govern va ingressar fins a 86,6 milions d’euros en impostos directes. Ras i curt més del doble (101,73%) que un any enrere, quan tot just es va quedar en 42,9. Amb la recuperació del turisme, les vendes de productes als visitants es van reactivar i això es nota en les figures impositives que en depenen. Per exemple, la taxa al consum, que grava principalment la importació de tabac, amb una recaptació de 25,25 milions (11,8 el 2021, +114%), o els impostos especials, que han suposat 10,65 milions pels 7,15 del mateix trimestre de l’any passat.
En el primer cas, se supera lleugerament el nivell del 2019, l’any previ a la pandèmia. En el segon, es queda a prop. Ara bé, on el salt és significatiu és amb l’impost general indirecte. De gener a març, la recaptació va ser de rècord. Per sobre dels 46 milions. Això suposa un 112,6% més que el 2021 (21,76). Però si es compra amb el primer trimestre del 2019, l’increment també és força destacat.
Llavors, els ingressos del Govern van ser de 33,2 milions. És a dir, un 39% més que llavors. Només en un trimestre s’ha superat el 33% de la recaptació estimada per Govern, a l’hora de fer el pressupost, per tot l’any. El document enviat per l’executiu al Consell General recorda que aquesta figura “merita a mesura que s’incorpora valor en els lliuraments de béns i les prestacions de serveis” i que “des d’aquest punt de vista, la creació de valor al país ha millorat substancialment al llarg del primer trimestre degut a la recuperació dels nivells d’activitat previs a la crisi econòmica provocada per la pandèmia del SARS-CoV-2”.
Ara bé, el salt tan fort no s’explica només per una normalització del consum. També perquè el preu de molts productes ja s’havia disparat de forma important. Sense anar més lluny, els carburants, que impostos especials a banda, també estan subjectes a l’IGI. I, per tant, si són més cars generen més ingressos. Per cert, també ha contribuït a les arques públiques una altra figura: la nova taxa verda, amb 2,54 milions. En aquest sentit, cal recordar que la previsió anual s’ha situat en 8. Per tant, ara mateix aniria a un ritme superior a les expectatives.
Entre els ingressos de Govern aquest primer trimestre també hi figura una partida extraordinària: els 16,45 milions tornats per l’AREB un cop s’ha tancat la venda de Vall Banc a Crèdit Andorrà
Aquest comportament a l’alça de la imposició indirecta ha contrarestat un trimestre més fluix de la directa, amb tot just 9,3 milions ingressats pels 11,9 del 2021. Cal tenir en compte, però, que les principals figures d’aquest capítol (impost de societats i IRPF) no generen el gruix de la recaptació fins a un estadi més avançat de l’exercici.
En línies generals, els ingressos de l’Estat han millorat sensiblement. S’han situat, entre gener i març, en 106,94 milions d’euros, el que suposa un 66,83% més que els 64,1 de l’any passat. A més, a aquests s’ha de sumar una partida especial: els diners del préstec retornat per l’AREB un cop s’ha tancat la venda de Vall Banc a Crèdit. 16,45 milions.
Pel que fa a les despeses, es van quedar en 82,77, cosa que permet un superàvit de caixa de 24,168 que, ja està clar, no es podrà mantenir en la resta de l’any. En aquest capítol, destaca l’increment del 5% en els costos de personal, principalment per l’increment dels salaris dels treballadors públics, siguin fixos o eventuals. En canvi, per qüestions comptables (partides que han acabat computant-se al segon trimestre), el gastat en béns i serveis davalla un 26% fins a 4,16 milions.