I davant d’això, les fonts jurídiques consultades es demanen sense embuts “què passarà amb aquells clients travats a BPA que al final siguin exonerats ja sigui per la Justícia o per la UIFAnd” i reclamen que l’Estat aclareixi sense dubtes si serà ell qui assumirà els perjudicis que es puguin acabar causant, i que podrien arribar a ser d’uns quants milions d’euros. L’AREB ha recordat que ha traspassat el 96% dels clients que el març del 2015 tenia BPA. El 4% restant, segons que va anunciar fa uns mesos davant la comissió legislativa de Finances la presidenta de l’AREB, Sílvia Cunill, representen un 15% dels dipòsits que tenia el banc quan va ser intervingut.
L’AREB ha anunciat la liquidació de BPA sense haver exposat mai amb transparència la situació comptable de l’entitat, que podria haver experimentat unes pèrdues de 500 milions d’euros arran de la gestió que n’ha fet l’administració des que en va assumir el control arran, formalment, del ‘notice’ del FinCEN. D’aquí, una de les primeres coses que s’exigirà per la via judicial si no es facilita abans, és l’estat de comptes del banc. Perquè consideren els clients travats que els seus dipòsits s’haurien de preservar i haurien de ser enviats íntegrament als comptes de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) perquè se’n faci càrrec fins que no arribin les decisions judicials escaients.
Recorden clients i advocats que no són pocs els dipositants que han presentat ingent documentació, en alguns casos per duplicat i triplicat arran de pèrdues documentals protagonitzades ja fos per l’AREB o ja fos pel consultor extern PwC, i mai no se’ls ha donat resposta de què havien de fer realment per justificar la licitud dels fons. “És l’apreciació d’un organisme administratiu o fins i tot d’un tercer que ha decidit que a tu et mantenen bloquejat”, indica un dels consultats.
La decisió de l’AREB tanca la via administrativa però obre la jurisdiccional. I és del tot clar que hi haurà accions per mirar d’aturar el procés ara empès per l’agència estatal, sobretot si la liquidació ha de comportar quitances en els saldos dels clients i si aquestes, a més, eventualment haguessin de ser importants. “Hi haurà merder”, auguren algunes de les fonts parlant de manera planera.