En línies generals, la comparativa de les dades amb les de l’any passat surt gairebé en verd a la majoria de capítols importants. Així es desprèn de l’anàlisi de les ‘Execucions pressupostària i comptable en data 30 de juny de l’exercici del 2024’, document que, com és preceptiu, Govern ha fet arribar al Consell General i al qual ha tingut accés Altaveu. La dada d’ingressos registra un salt considerable i arriba als 329,75 milions d’euros, el que suposa un 20% més que els 275 del primer semestre del 2023. A això es deu bàsicament al fet que gairebé tots els capítols experimenten xifres a l’alça.
La taxa al consum -que grava les importacions de tabac- es dispara i puja un 72%; en canvi, de totes les figures impositives, només cau l’ITP (-34%) mentre que entra amb força l’impost a la inversió estrangera immobiliària amb 3,9 milions recaptats fins al 30 de juny
Un bon exemple són els impostos directes. S’assoleixen els 87,1 milions recaptats, fet que suposa un augment del 18% en comparació als 73,8 d’un any abans. Una figura especialment a l’alça és l’IRPF, amb 17,8 milions d’ingressos, el que suposa un 33% més que els 13,43 del primer semestre del 2023. I cal tenir en compte que, a finals d’any la dada encara creixerà molt més perquè, justament, el període fort de recaptació serà el tercer trimestre. El document posa en relleu que aquestes dades “recullen els efectes tant de la millora de l’activitat econòmica com de l’actualització de salaris per evitar la pèrdua de poder adquisitiu dels ciutadans”.
També manté una bona marxa l’impost sobre les plusvàlues, que salta dels 5,9 milions assolits el 2023 a 9,3. És a dir, un increment del 57%. “Es tracta d’un impost directament relacionat amb les operacions immobiliàries efectuades al país”, recorda Govern, que apunta que “en els darrers anys el nivell d’activitat del sector immobiliari ha estat força elevat”. Es considera, doncs, que “les dades que registra aquest sector durant el 2024 donen continuïtat a aquest bon comportament”.
La partida més important del capítol arriba, però, de l’impost de societats amb 55,65 milions, un 11% per sobre dels 50,33 del primer semestre de l’exercici anterior. “L’evolució d’aquesta figura impositiva és positiva i indica una millora en la recaptació respecte de l’any anterior, fet que posa de manifest la bona evolució dels resultats de les empreses del país”, remarca el document. També creix, més modestament, l’impost de la renda dels no residents: un 4%, fins als 4,2 milions.
I si el comportament de la tributació directa és bo, encara millor és el de la indirecta, impulsada especialment per la millora de la taxa al consum, és a dir, la figura que grava principalment les importacions de tabac. En total, a les arques de l’Estat han entrat entre gener i juny 184,9 milions provinents d’aquest capítol, un 23% més que els 150 de l’any passat. I, com s’ha dit, bona part de culpa la té l’alça de la recaptació de la taxa. Si l’any passat es va quedar en només 40,7 milions, enguany ha crescut fins als 69,9. Per tant, un 72%.
Des de Govern es recorda que hi ha dos aspectes que expliquen aquesta evolució. Per un costat, el fet que “a final del 222 es va aprovar un augment de les taxes, fet que va motivar que els operadors augmentessin l’estoc a finals d’aquell any”. I, per l’altra, que durant el segon trimestre, “Govern ha augmentat el gravamen aplicat a aquest tipus d’importacions”. I, novament, s’han fet comandes anticipades.
Més enllà d’això, també ha millorat la recaptació per IGI. Creix un 1%, fins als 78,9 milions, en comparació als 78,1 de l’any anterior. S’entén que això evidencia que “la creació de valor al país ha millorat al llarg del primer semestre en línia amb el bon comportament de l’activitat econòmica”. I a l’alça ha anat al mateix temps el que entra a les arques públiques provinent de les figures sobre els carburants, tant els impostos especials (19 milions) com la taxa verda (4,9). En global, creix un 4% -23,1 milions durant el primer semestre del 2023-.
En canvi, una de les poques figures que cau és l’ITP. Es queda només en 1,17 milions, xifra un 34% inferior als 1,77 de l’any passat. Una davallada que, però, no afecta el global, entre altres coses per l’aparició -amb força, més de la que, fins i tot, seria desitjable tenint en compte els objectius de la seva creació- d’un nou impost: el que grava la inversió estrangera immobiliària: fins al juny havia recaptat 3,9 milions -i cal recordar que les dades més actualitzades donades recentment pel Govern encara són superiors-. També cal tenir en compte una certa millora de la taxa turística, que assoleix 3,76 milions, un 6% per sobre de la dada del seu primer any de vigència.
La recaptació estatal, a més, es veu afavorida pel cobrament dels dividends d’Andorra Telecom, després d’un 2023 especialment positiu: han transferit 28,6 milions
Pel que fa a altres capítols, les taxes i altres suposen 27,4 milions, un 3% més que l’any anterior i un altre punt que dispara la recaptació són els patrimonials. En aquest cas, gràcies principalment als beneficis d’Andorra Telecom. Tots els assolits el 2023 s’han transferit a Govern: 28,6, en comparació als 22,5 de l’exercici anterior.
Pel que fa a les despeses, també creixent, tot i que per sota del que ho fan els ingressos. Ho fan un 15% i arriben a 260,3 milions. En aquest cas, les de personal arriben a 68,4 (63,2 el 2023, pujada del 8%) per l’efecte de l’aplicació de la inflació als salaris i de les noves contractacions, així com de l’assumpció de nous compromisos pel que fa al pla de jubilacions dels funcionaris. Encara més ho fan les de béns i serveis (+13% fins a 22,11).
En canvi, les financeres es contenen. De fet, baixen un 2%: de 8,49 a 8,39. El motiu? Mentre que es paga cada cop menys pel préstec de CTRASA, la resta de fonts de finançament estan pactades fins al 2027 a tipus fixos i, per tant, es mantindran estables fins llavors. El capítol que més creix és el d’inversió real: si al llarg del primer semestre del 2023 només es van liquidar 4,52 milions, enguany s’ha incrementat de forma notable, fins als 18,12 amb, especialment per les partides destinades a l’habitatge. També hi ha pagaments de 622.000 euros per a la desviació de la Massana i de 693.000 per les obres a la general 2.
Aquesta evolució fa que el resultat final a 30 de juny sigui positiu. Hi ha un ampli superàvit: 69,73 milions d’euros. La xifra queda molt per sobre, un 43%, del que marcaven els comptes del Govern a la mateixa data del 2023. Llavors, era positiva també, sí, però només de 48,7 milions.