El PS justifica el ‘no’ al pressupost en la manca de projecte i en un sistema fiscal “injust”

La formació denuncia que el gruix dels ingressos de l’Estat provinguin de l’economia productiva i que, en canvi, s’afavoreixi l’especulativa en no gravar bona part de les rendes del capital: “no entenem que un treballador pagui un 5% o el 10% del salari i que té dos milions a un fons d’inversió, res”

Baró i Casal, durant la roda de premsa.

Un pressupost a curt termini i finançat amb un sistema fiscal que no és prou just, ja que carrega els ingressos de l’Estat sobre l’economia productiva i no castiga l’especulativa. Aquest seria, en resum, l’argument pel qual el grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat una esmena a la totalitat als comptes del Govern per al 2025. Un “dret a la rebequeria”, com ha admès la seva presidenta, Judith Casal, tot sent conscients que la majoria la refusarà. A la vegada, però, un exercici per marcar postura i per defensar especialment la necessitat de fer canvis profunds la imposició del país.

Casal ha comparegut acompanyada del també conseller general del PS Pere Baró per justificar la decisió d’esmenar a la totalitat. El també president de la formació ha parlat més de qüestions de fons del document. “No el compartim de cap de les maneres. És un pressupost a curt termini, tot just per obrir cada dia la persiana però sense cap visió de futur. Una definició del model del dia a dia de Demòcrates”, ha assegurat, tot apuntat que “preocupa la manca de projecte, de model i d’ambició”.

La formació també critica que s’agafin beneficis de FEDA i d’Andorra Telecom per equilibrar els comptes, tot advertint que això suposa un risc de cara al futur

Per a Baró, el que cal és un text ben diferent. Un projecte legislatiu que “treballi les prioritats no sols del 2025 sinó també dels anys vinents”. Només així, ha apuntat el parlamentari, es pot evitar el que ha passat amb l’habitatge. “Si ara es gasten tants diners, és perquè abans no s’ha fet el que havia de fer perquè hi ha hagut una manca de visió”, ha etzibat.

Per la seva banda, Casal ha apuntat a una altra direcció, no sense abans aprofitar per fer un elogi -l’únic- al ministre de Finances, Ramon Lladós: felicitar-lo per haver tramitat el pressupost molt abans de la finalització del termini legal. Més enllà d’això, crítiques. En aquest cas per l’estructura dels ingressos prevista. I, sobretot, per les seves fonts. En aquest sentit, ha criticat que “el sistema fiscal penalitza l’economia productiva i afavoreix l’especulativa”, ja que bona part de les rendes del capital no estan gravades. “Per ser social un pressupost no només ha de tenir ajudes sinó tenir en compte també com s’aconsegueixen els ingressos i que tothom contribueixi en funció de la seva capacitat mitjançant un sistema fiscal just”, ha afirmat.

I això, ha lamentat, no succeeix amb el projecte de llei. “És cabdal que el sistema d’ingressos no provingui gairebé exclusivament del teixit productiu. El capital està allà. Hi ha fons en aquest país que no tributen. No entenem que un treballador hagi d’aportar el 5% o el 10% del seu salari i algú que tingui dos milions en un fons d’inversió no pagui ni un euro”, ha denunciat la presidenta del grup socialdemòcrata, tot recordant el que marca l’article 37 de la Constitució.

Baró i Casal també han advertit del risc que suposa “equilibrar” els comptes amb els diners provinents dels beneficis de FEDA i d’Andorra Telecom. “Amb acord d’associació o sense ell, els ingressos per itinerància estan condemnats a rebaixar-se o desaparèixer. Si descapitalitzem la societat, qui estigui més endavant s’ho acabarà trobant i pot ser un drama”, ha alertat la consellera general canillenca, mentre que el seu company de bancada ha posat el focus en una altra qüestió: “si poden assumir aquestes transferències, això vol dir que els ciutadans estem pagant un import encobert”.

L’esmena a la totalitat dels socialdemòcrates se suma a les presentades pels altres dos grups de l’oposició, Concòrdia i Andorra Endavant. El debat tindrà lloc a la sessió de Consell General prevista per al 12 de desembre.