Així s’ha publicat aquest divendres al BOPA. Pel que fa a la presentació de la memòria sobre l’impost de societats, que ja s’havia allargat fins a finals d’agost, s’amplia encara quinze dies més, al 15 de setembre. En part, perquè s’entén que cal donar dies més laborables a les gestores. I, també, pel fet que no es té clar quan es podrà solucionar el problema. La mesura també s’aplica a l’impost de la renda dels no residents (IRNR). Pel que fa a l’IGI, es permetrà que aquelles declaracions que es presentin la setmana vinent, tot i ser fora de termini, no tindran cap recàrrec de penalització.
La decisió s’ha pres en un consell de ministres extraordinari i un cop constatat que la incidència que fa dies que afecta el sistema és més complicada de solucionar del que es preveia. Així ho ha reconegut en declaracions a Altaveu el ministre de Finances, Eric Jover, que ha recordat que “el que volem fer és unir tots els impostos en una única plataforma per simplificar les coses”. Les dificultats han aparegut “quan hem integrat l’IS”. A més, el problema no només es donava amb aquesta figura sinó que ha acabat afectant també la tramitació d’altres, com ara l’IGI.
“Ja dimecres vam allargar el termini, però els darrers dies veiem que no hem estat capaços de solucionar les incidències i no és prudent mantenir la data del 31 d’agost”, ha apuntat Jover. I la decisió es deu a dos motius. Per un costat, responent les crítiques de moltes empreses del sector. Justament, seguint el calendari tributari, moltes preveien donar vacances als treballadors el mes vinent. I, per tant, just quan s’hauria de presentar l’IS. Ara, “els donem un temps per poder treballar en un període més laborable”.
Per l’altre, s’admet que, avui dia, “no tenim una data de compliment amb què estiguem segurs que això millorarà”. De fet, s’ha optat per extreure l’IS de la plataforma. D’aquesta forma, no afectarà la tramitació dels altres impostos, entre ells l’IGI. I no es tornarà a posar “fins que estem segurs que funcionarà”. I, també, es té clar que “els obligats tributaris no han de pagar una incidència que és responsabilitat de l’administració”.
Pel que fa a la recerca de la solució dels problemes tècnics, Jover ha assegurat que “hi treballem des del Govern i des de les empreses que ens assessoren”. De fet, afirma que “estem posant la màxima pressió als proveïdors del servei”, però, de moment, “no tenim un diagnòstic suficientment clar”. La hipòtesi sobre la qual s’estan fent moviments és que la incidència “potser estar associada al volum de la declaració de l’IS, que fa que, en algun punt, tot el sistema falli”.
Jover ha defensat que la nova plataforma, malgrat l’actual situació, “ha de ser un canvi a positiu”. No s’atreveix, però, a donar cap possible data perquè tot estigui solucionat. “Prefereixo ser prudent”, malgrat “tenir la perspectiva que pugui ser durant la setmana vinent”.
El ministre de Finances no descarta que tot el que està passant ara pugui comportar alguna demanda de responsabilitat a les empreses proveïdores. “Quan tinguem identificat què ha passat, si és escaient, depurarem”, ha comentat, tot recordant que “estem fent unes inversions molt potents en transformació digital”. Per tant, “si alguna falla és per poca provisió o per error en la feina desenvolupada, es demanaran”.
Pel que fa a la preocupació dels gestors perquè una situació similar es pugui repetir amb l’IRPF, que també s’ha d’acabar incloent a la plataforma, ha admès que “també la tenim”. Tot i això, entén que “cal anar pas a pas; primer, hem de donar solució a les obligacions que acabin ara” i, després, “continuarem treballant durant l’estiu”.