Proposta per modificar els punts urgents de la regla d’or via el pressupost

Els grups parlamentaris han començat a analitzar amb Finances els canvis que calen al text i una opció que s’avaluarà és retocar els paràmetres ara incomplerts (despesa corrent i pes d’imposició directa) via les esmenes que es presentin als comptes

La comissió de Finances, durant la compareixença del ministre, el passat novembre.
La comissió de Finances, durant la compareixença del ministre, el passat novembre. DEMÒCRATES

Els grups parlamentaris i el ministre de Finances han començat les trobades per valorar com s’ha de reformar la regla d’or. Hi ha un clar consens que és necessari fer canvis en la legislació, alguns d’ells urgents pel fet que hi ha paràmetres que s’estan incomplint sistemàticament els darrers anys, com ara la limitació del pes de la imposició directa o el creixement de la despesa corrent. Més enllà d’això, també s’han detectat altres punts que fan referència a l’endeutament. Una opció que s’ha posat sobre la taula seria fer alguns canvis, els més urgents, aprofitant el pressupost pel 2025 i, ja durant l’any vinent, treballar conjuntament en un text més complet.

Així s’ha posat sobre la taula durant una de les reunions mantingudes aquesta setmana entre el ministre, Ramon Lladós, i els membres de la comissió de Finances del Consell General. La trobada va abordar altres aspectes, com ara la tramitació de la modificació de la llei de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió que ha de servir per integrar a la normativa andorrana les disposicions de diferents directives europees sobre el sector. Però també es va posar sobre la taula la situació d’incompliment d’una altra llei: la de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal.

La sensació és compartida. Cal abordar canvis en aquest text. I aquest han d’anar més enllà dels dos aspectes que, fins ara, s’estan incomplint. De fet, el mateix Tribunal de Comptes ha vingut a admetre que poc es pot fer, especialment pel que fa al pes de la imposició directa. Aquest, segons marca el text, no pot superar el 40% del total de la recaptació fiscal. I ara ja frega el 50%. I això fruit no pas de cap canvi legislatiu sobre els impostos sinó d’un canvi estructural del sistema econòmic. L’altre paràmetre que es pot arribar a incomplir és el de l’increment de la despesa de funcionament.

L'edifici administratiu de Govern.

Relacionat

El Tribunal de Comptes dona per perduda la regla d’or

Les fonts de la comissió consultades apunten que, ara, entre tots, toca arribar a un acord. I sobre la taula s’ha posat una possibilitat: fer un canvi inicial d’aquests dos darrers aspectes, els més urgents, i de cara a l’any vinent treballar en una reforma més completa. Aquesta modificació es podria fer via les esmenes al pressupost per al 2025 que, a tot tardar el 31 d’octubre, s’hauria d’enviar a tràmit parlamentari.

Es va posar sobre la taula i, segons les mateixes fonts, es pren com a una possibilitat. No està, que quedi clar, tot decidit. Al contrari, alguns grups no s’han acabat de pronunciar. En tot cas, es continuarà parlant per analitzar la viabilitat. Entre altres coses, caldria tenir en compte si fer una esmena d’aquest tipus seria congruent amb la normativa de la mateixa cambra parlamentària.

En tot cas, la modificació de la regla d’or, també es té clar, no s’ha de limitar a aquest punt. També cal analitzar altres aspectes. Entre ells, posen en relleu altres parlamentaris consultats, la regulació de l’endeutament. S’alerta que, en cas que es contracti un nou préstec abans que acabi algun dels vigents, això suposaria, ni que sigui de retruc i de forma temporal, un increment del global de l’Estat que, per tant, implicaria l’aplicació dels mecanismes correctors a la llei. Es tracta d’un tema que pot passar, s’alerta, el 2027, quan expiren molts dels crèdits actuals de finançament.

Això es faria, com s’ha dit, ja més endavant. Durant l’any vinent. I és que, això es té clar, al llarg dels pròxims mesos les prioritats de la comissió seran altres. Primer, la llei sobre les entitats d’inversió abans comentada. I, després, el mateix pressupost.

Des de Concòrdia, el seu president parlamentari, Cerni Escalé, ha apuntat clarament que aquests canvis són necessaris. “Necessitem que el Govern compleixin amb les lleis, també amb aquelles que no comporten una sanció. Que pregoni amb l’exemple i compleixi les seves obligacions, més quan se la van marcar ells mateixos”, ha remarcat. Sobre els punts a tocar, explica que “advoquem per una modificació d’aquestes dues regles -despesa corrent i imposició directa- i el que demanem és que s’elimini aquesta segona perquè és natural que una economia que cada cop disposa de més serveis, també creixi la imposició directa, per via IRPF i Impost de Societats”. Sobre el primer, entén que sí que cal mantenir una limitació: garantir que com a màxim la despesa corrent suposi el 70% del total per assegurar que es dedica prou diners a la inversió i a reduir el deute.

Comentaris (2)

Trending