Préstec europeu de 60 milions per al parc eòlic del pic de Maià i la connexió elèctrica amb Espanya

Lladós assegura que és “una molt bona notícia” que el Banc Europeu d’Inversions hagi aprovat la petició d’Andorra i destaca les condicions favorables en tipus d’interès i el període de carència

M. P. / G. P.

Seu del Banc Europeu d'Inversions

El Banc Europeu d’Inversions (BEI) va aprovar el passat 18 de febrer el préstec de 60 milions que havia demanat Andorra per tal de poder tirar endavant inversions lligades al sector energètic. Es tracta de la primera vegada que el BEI valida un préstec al Principat i el ministre de Finances, Ramon Lladós, assegura que és “molt bona notícia”. En declaracions a l’Altaveu ha detallat que els diners es destinaran a tirar endavant el parc eòlic del pic de Maià i la connexió elèctrica amb Espanya.

Segons ha fet públic el BEI, l’objectiu és donar suport “a la mitigació del canvi climàtic més enllà de les fronteres de la Unió Europea”. Així, es considera que el projecte “millorarà la qualitat del subministrament elèctric, desenvoluparà la calefacció urbana i millorarà la interconnexió elèctrica d’Andorra amb Espanya, alhora que contribuirà a l’objectiu nacional d’assolir almenys un 33% de producció pròpia el 2030”. Andorra va fer arribar aquesta proposta durant la primavera passada i al novembre es va informar que havia passat els primers filtres.

El cost total estimat dels diferents projectes que s’han analitzat s’estima en 137 milions d’euros i d’aquests, el BEI en finançarà 60. Un cop aprovat el cofinançament, Andorra i el banc europeu se centraran a avançar en la formulació del préstec per arribar a la signatura durant els mesos vinents.

En aquest sentit el ministre de Finances ha detallat a l’Altaveu que el s’ha aprovat es destinarà, concretament, al parc eòlic del pic de Maià i a la connexió elèctrica amb Espanya. Ara bé, la cartera de propostes és més àmplia i inclou tant infraestructures hidroelèctriques com parcs solars i centrals de cogeneració. Un seguit de projectes pels quals el ministre no descarta demanar, també, finançament al BEI. “Ells segueixen analitzant i si ho demanem és possible que ens ho donin”, ha exposat.

El Banc Europeu d’Inversions analitzarà si deixa 60 milions per a projectes energètics a Andorra

En tot cas ha deixat clar que l’aprovació d’aquest primer préstec de 60 milions és una “molt bona notícia”. Els propers passos seran establir els calendaris d’execució, una tasca que es farà conjuntament amb FEDA que és qui lidera els projectes.

Lladós destaca que el préstec presenta condicions favorables en dos àmbits els tipus d’interès i el període de carència. Segons ha detallat, els tipus d’interès acostumen a ser “molt millors que els dels bancs comercials”, mentre que pel que fa a la carència, es permet que no es comenci a pagar fins que no es tenen ingressos del projecte finançat.

ACORD MARC

L’acord marc signat a finals de 2022, entre Andorra i la UE en el context de procés d’acostament a la Unió Europea, és el que ha fet possible accedir a aquest finançament, així com a l’assistència tècnica per part del BEI. Aquest pas també és resultat del treball d’homologació internacional d’Andorra mitjançant l’adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI) i al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa amb l’objectiu d’enfortir el seu accés a fons de finançament multilateral.

Segons assenyala el Govern en un comunicat, aquest finançament internacional reforçarà la projecció internacional d’Andorra i també ajudarà al país a guanyar sobirania energètica. L’assoliment del préstec permet agilitzar els diversos projectes que el Govern té sobre la taula per impulsar la transició energètica, garantir la capacitat d’abastiment d’energia amb la millora de les connexions amb els països veïns i incrementar la producció nacional.

Les converses per tenir accés a finançament del BEI es van desenvolupar en paral·lel amb la conclusió de les negociacions per l’Acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea. Tal com assenyalava el Banc Europeu d’Inversions en aquell moment, el coneixement tècnic i el suport financer de l’entitat suposen una important palanca per crear oportunitats perquè Andorra s'alineï més amb els estàndards de la UE, i els projectes finançats (particularment els que milloren la connectivitat) tindran un impacte positiu en la relació del país amb la Unió Europea.