El també portaveu de l’executiu ha comparegut aquest dijous davant la comissió de Finances i Pressupost del Consell General, com és habitual, per presentar les línies mestres dels comptes per a l’exercici vinent. En una presentació gairebé calcada a la realitzada ara fa uns dies davant els mitjans de comunicació, Jover ha defensat un text marcat encara per l’impacte de la pandèmia però que, ha assegurat, ja confia en la recuperació econòmica.
Jover ha defensat davant el Consell General que és positiu estar sobrecapitalitzats amb emissions de deute per poder afrontar la situació actual, marcada per una gran incertesa
En el debat posterior amb els membres de la comissió, però, un dels punts de fricció no ha estat el fons del pressupost sinó la seva forma. Enguany, el Govern ha apostat per introduir una classificació diferent de les partides. I això no ha agradat gens a Terceravia, com ha deixat clar el seu líder. Pintat ha afirmat de forma rotunda que aquesta presentació no és adient. “No s’adequa a la llei de Finances Públiques”, ha assegurat el parlamentari lauredià, per a qui “abans de fer-lo així, caldria haver canviat la legislació”. A banda, ha lamentat que “se’ns dificultat molt la feina de fer el seguiment”. I és que, amb el 2021 “ja és complicat fer comparacions”, però “amb els anys anteriors, ja es perd tot rastre”.
Per la seva part, el ministre ha defensat que el projecte legislatiu sí que compleix la normativa. A banda, ha recordat que “no és el primer cop que es fan canvis d’aquest estil”, tot posant l’exemple de la reclassificació de les transferències als comuns feta fa uns anys. Amb tot, Jover sí que ha reconegut que “pot comportar dificultats de comparació i alguna complicació per als consellers”. En tot cas, ha volgut remarcar que “estem a l’empara de la llei” i que “l’únic que fem és millorar els nostres pressupostos”.
Durant la presentació, el titular de Finances també ha volgut remarcar la importància que, al seu entendre, té l’aposta per “sobrecapitalitzar-nos”. És a dir, haver fet més emissions de deute per disposar “en cas de necessitat” i “en un context d’incertesa” d’un “coixí”. En aquest cas, ha recordat la voluntat de tenir aquestes reserves a l’exterior.
“Entenem que és una opció que ens permet poder gestionar millor la crisi i, de fet, ho fan altres governs”, ha defensat. També ha manifestat que la decisió de tenir aquests diners a l’estranger es fa perquè “així ens podem explicar i també ens dona resiliència i credibilitat de cara a organismes internacionals, agències de ràting i cooperació amb altres països”.