La pandèmia dispara la despesa en baixes de la CASS

Els diners pagats per incapacitats temporals es van incrementar l’any passat un 30%, fet que, sumat a un estancament dels ingressos per cotizacions va fer que la branca general tanqués amb un dèficit històric de 38,43 milions

Façana principal de la seu de la CASS.
Façana principal de la seu de la CASS. Toni Solanelles

La irrupció de la pandèmia ha tingut un impacte important en els comptes de la CASS. Especialment en la branca general. Així, si bé la despesa sanitària reemborsada es va reduir pel fet que, durant el confinament, es va aturar gran part de l’activitat habitual, en canvi s’ha disparat de forma important el que s’ha hagut de pagar per baixes mèdiques. Hi ha un increment de gairebé el 30%. De retruc, també es va patir una important davallada en les cotitzacions cobrades a assalariats i autònoms.

Així es posa de manifest en la memòria amb la liquidació de comptes de la parapública per l’exercici 2020, un any clarament marcat pel coronavirus. Un dels principals impactes es va veure en el que es va haver de pagar en prestacions per les incapacitats temporals. És a dir, pels treballadors que han hagut d’agafar la baixa.

Així, el total ha ascendit a 50,154 milions d’euros. Si es compara amb l’abonat l’exercici 2019 -38,9 milions-, es constata un augment del 28,8%. Es tracta, de fet, d’una xifra rècord en la història de la parapública.

Des de la CASS es recorda que “la normativa de mesures excepcionals i urgents (Llei 3/2020, articles 7 i 8) desplega prestacions econòmiques en raó de la interrupció d’activitat laboral de les persones assalariades i per compte propi, perquè s’acorda el seu aïllament per evitar la propagació del virus o perquè han contret el SARS-CoV-2”. A la vegada, aquestes “s’assimilen a les del risc d’accident laboral, i per tant es presten amb  caràcter excepcional i limitat en el temps, segons les condicions que la llei de seguretat social disposa per les incapacitats per accident laborals o malaltia professional”.

Al llarg del 2020, la companyia va pagar fins a 50,15 millions en prestacions d’incapacitat temporal quan l’any anterior només havia abonat 38,9

Així, i segons les dades facilitades per la mateixa companya, dels 50,15 milions pagats, 5,91 van ser directament pel pagament de prestacions d’incapacitat temporada derivades de la pandèmia, a la qual se suma els 868.000 euros pel pagament de la part patronal de les cotitzacions. També hi ha un increment en els diners abonats per baixes per malaltia (de 22,377 a 25,82 milions) i en canvi es moderen lleugerament els vinculats a accidents de treball (de 6,66 a 6,58). 

L’evolució a l’alça d’aquesta despesa contrasta amb la davallada en els reemborsaments. Aquesta havia experimentat els darrers exercicis un creixement del 5,5% anual i, en canvi, ara s’ha vist frenada “amb motiu de la crisi sanitària que paralitza visites i intervencions de metges i centres mèdics arreu del país i dels principals proveïdors estrangers convencionats”. Dels 101 milions pagats el 2019 s’ha passat a 96, un 4,9% de reducció.

Per tant, en global, les despeses de la branca general es van disparar de forma important. Van ser de 169,2 milions d’euros, en comparació als 162,29 del 2019. És a dir, un 4,3% d’increment.

I, en canvi, els ingressos es van estancar. Tot just va créixer un 0,3% els ingressos de la branca provinents de les cotitzacions dels assalariats (105,64 milions) i un 2,5%  pel que fa als treballadors per compte propi (15,54).

El resultat és un dèficit molt important de la branca general. Fins a 38,48 milions d’euros en números vermells, en comparació als 33,93 del 2019 i els 36,9 que s’havien pressupostat. Un forat que, com ja és habitual, va haver de cobrir el Govern via transferències.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending