L’oposició clama al Consell per l’opacitat de l’AREB amb els comptes de BPA

PS i Concòrdia defensen al ple que l’agència ha de donar la informació demanada pel Tribunal de Comptes, posició contrària a la de la majoria, que defensa que són fons privats

Pere Baró, durant la seva intervenció. SERGI PÉREZ / CONSELL GENERAL

Concòrdia i el Partit Socialdemòcrata han denunciat les irregularitats que el Tribunal de Comptes ha detectat en les liquidacions pressupostàries de les diferents entitats del sector públic. Per això, consideren que cal prendre mesures. Així, el líder de la primera formació, Cerni Escalé, ha posat en relleu que cal actuar i que s’ha d’actuar contra els infractors. Per la seva, des del PS Pere Baró ha reclamat que s’impulsi ja la reforma legislativa que ha de dotar a l’òrgan fiscalitzador de potestat sancionadora. Tots dos han posat el dit a la nafra especialment en l’opacitat de l’AREB amb els comptes de BPA. Des de la majoria, en canvi, s’ha volgut treure ferro, tot defensant que el nombre d’incidències s’ha reduït els darrers anys.

Així, a l’hora de debatre l’informe elaborat per la comissió de Finances i Pressupost, que entre altres ha decidit no aprovar els comptes d’Andorra Desenvolupament i Inversió, el conseller general socialdemòcrata ha remarcat els incompliments detectats. Entre ells, el fet que l’AREB es negui sistemàticament a facilitar informació sobre els comptes de BPA. Davant aquesta situació, Baró ha recordat que “fa anys que reclamem que es doti el Tribunal d’eines necessàries per sancionar”.

I, per això, ha reclamat que la comissió es posi mans a l’obra per fer els canvis legislatius necessaris per poder actuar contra aquestes infraccions. “Ningú entén per què encara no ens hem posat”, ha apuntat, al mateix temps que s’ha demanat “com podem demanar exemplaritat a la ciutadania si no ho fa l’administració”.

Des de Concòrdia, Escalé ha posat en relleu diferents incidències detectades en l’anàlisi, entre elles, també la negativa de l’AREB a facilitar els comptes de BPA. De fet, ha reclamat que es facin arribar al Tribunal ni que sigui sota una consideració de confidencialitat. Al seu entendre, “són problemes que s’han de tractar amb els mateixos barems”. Per això ha volgut “instar els organismes que han de perseguir aquestes infraccions” perquè ho facin.  

Les intervencions han fet participar en el debat al president del grup demòcrata, Jordi Jordana -inicialment ho havia fet Meritxell López, que havia passat de puntetes per la qüestió, especialment pel que fa al cas BPA-. El líder parlamentari ‘taronja’ ha negat, malgrat el que diu l’informe del Tribunal de Comptes, que s’estigui incomplint la llei “perquè l’AREB té un règim específic que és d’aplicació preferent al general”. A banda, ha assegurat que “els fons de BPA són privats” i, per tant, no estarien sotmesos a fiscalització. A més, ha recordat que, ara, l’entitat ha entrat en procés concursal.

MÉS RESILIÈNCIA DEL SECTOR FINANCER

El primer punt de l’ordre del dia ha estat calmat. El Consell ha aprovat de forma unànime la modificació de la Llei de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió. El text, com ha explicat el ministre de Finances, Ramon Lladós, incorpora nova normativa a Andorra en aquest sector, seguint els compromisos de l’acord monetari. “Reforça el sistema financer i el fa més competitiu, a més de demostrar que seguim les millors pràctiques a nivell internacional”, ha apuntat.