Així ho expliquen el ministre de Finances, Ramon Lladós, i la de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol a preguntes formulades pel conseller general d’Andorra Endavant, Marcos Monteagudo, que s’interessava per les disfuncions que, assegurava, s’estaven generant a l’hora de tramitar el pagament d’aquesta nova figura, unes dificultats a les quals des de l’executiu es treu ferro. De fet, asseguren que el nombre de tramitacions és força correcte, amb un total de 265 pagaments a compte de l’impost i 189 declaracions fetes fins al passat 31 d’agost.
La figura es troba en vigor des del 29 de febrer. Per tant, ja acumula sis mesos de funcionament. Al llarg d’aquest temps, a banda de les dades abans esmentades, també s’han registrat 69 bonificacions a l’impost i 49 pagaments a compte d’operacions que s’acullen a algun dels supòsits d’exempció. També es tenen comptabilitzats 59 expedients que han estat arxivats per manca de compliment de les formalitats exigides o per desistiment o renúncia i 38 per manca de compliment de les formalitats exigides.
Més enllà de les dades sobre tràmits, el que destaca de la resposta és el fet que, en aquests sis mesos de funcionament, Govern ha liquidat una xifra important per aquest impost. En total, 6.536.283,31 euros, segons s’indica en la resposta. I aquesta dada, admet l’executiu, deixa molt curtes les previsions que es van fer quan es va presentar la figura. Llavors, es va calcular una recaptació, ja s’avisa “fixada de forma prudent” de 5 milions d’euros en un sol exercici.
Per tant, en només sis mesos, aquesta xifra s’ha superat amb escreix. Més d’un milió d’euros per cada mes. La sensació, doncs, és que l’impost no ha frenat les operacions immobiliàries que es fan des de l’estrangera, tal com inicialment es volia.
En la resposta, Lladós i Marsol defensen que, a diferència del que denunciava Monteagudo, la tramitació de l’impost es fa de forma correcta. “El Govern no constata cap problema remarcable d’organització”, afirmen, tot i admetre “les vicissituds pròpies de la implantació a Andorra d’una figura tributària inexistent fins ara i desconeguda en algunes jurisdiccions del nostre entorn”. També asseguren que “no consta documentada cap repercussió econòmica derivada de la inseguretat jurídica o la dilació de tràmits administratius en matèria d’inversió estrangera més enllà dels terminis legalment establerts per tramitar i resoldre les sol·licituds formulades per les persones interessades”.
Comentaris (15)