Els mecanismes de control del segon programa de ‘crèdits Covid’ no van ser prou eficaços

La fiscalització del Tribunal de Comptes, que ha analitzat 44 operacions realitzades en el marc d’una campanya que va acabar atorgant menys de 23 milions d’euros dels 100 previstos, detecta també retards en els terminis que tenia l’administració per avaluar les sol·licituds

La dotació del programa era de 100 milions dels quals no se'n van arribar a concedir 23. ARXIU

Els mecanismes de control del segon programa de préstecs avalats per l’Estat en el marc de la crisi sanitària derivada de la Covid no van ser prou eficaços. Així ho posa de relleu el Tribunal de Comptes després de realitzar la fiscalització que li havia encomanat el Govern. I que s’ha dut a terme en el marc de l’anàlisi de comptes de diverses institucions corresponents a l’exercici del 2022. El segon programa de ‘crèdits Covid’ estava dotat amb un total de 100 milions dels quals només se’n van acabar concedint poc menys de 23 milions.

Segons que posa de relleu l’informe de fiscalització del Tribunal de Comptes, l’import finalment atorgat ha estat de 22.874.400 euros. El total atorgat representa un 61,83% del total sol·licitat. De les sol·licituds presentades, un 24,38% es van desestimar, un 28,27% van ser estimatòries i un 47,35% parcialment estimatòries. Considerant el total de les operacions l’import mig de l’ajut en el programa va ser de 80.828 euros. Pel que fa el cas de les desestimacions, de les 69 sol·licituds desestimades, i després de la presentació dels recursos pertinents, dels 12 recursos presentats es van estimar 4 sol·licituds atorgant avals per import de 154.351 euros.

Considerant el total de les operacions l’import mig de l’ajut en el programa va ser de 80.828 euros

D’acord amb el mandat descrit en el decret d’aprovació del programa, l’àmbit dels treballs s’ha centrat en la idoneïtat en els procediments d’adjudicació. Per tant, no ha estat objecte d’aquesta fiscalització, entre altres, analitzar i avaluar l’evolució de les operacions avalades, així com la seva cancel·lació a la data del venciment o la possible morositat d’aquestes operacions i les accions que, en el seu cas, ha empès el Govern per a rescabalar-se i repetir els avals que hagin pogut ser executats.

Per a l’execució dels treballs fiscalització s’ha seleccionat i analitzat una mostra de 44 expedients de sol·licituds d’aval. A efectes del treball de camp, aquelles sol·licituds que es van desestimar inicialment i posteriorment es van estimar parcialment com a resultat d’un recurs, s’han considerat com a parcialment estimatòries. S’han fiscalitzat, s’ha apuntat ja, 44 operacions, el que representa un 15,55% del total de les sol·licituds presentades, amb un import sol·licitat de 20.442.513 euros que representa un 55,26% del total sol·licitat, i un import concedit de 14.617.871 euros, que representa un 63,90% del total concedit

Del treball de fiscalització, el Tribunal de Comptes ha evidenciat que “no s’han observat mecanismes eficaços per avaluar la bondat i integritat de la totalitat de les dades i informació presentada pels sol·licitants en aspectes com la informació referida al negoci o a la societat, la comunicació de la totalitat de la informació financera o evidència d’estar al corrent de pagament de les obligacions tributàries”. L’altre element que es destaca és que es preveia que “la comissió tècnica pren la decisió i notifica la resolució a la persona sol·licitant en un màxim de deu dies hàbils des de la presentació de la sol·licitud”. El treball ha evidenciat que en 25 de les 44 sol·licituds analitzades no s’ha respectat aquest termini.