Així ho han explicat els presidents dels dos grups, Jordi Jordana i Carles Naudi respectivament, i la vicepresidenta demòcrata, Maria Martisella, un cop tancades les 25 propostes de modificació que han tramitat als comptes. En tot cas, han deixat clar, “ajustos que no són de caire polític”, ja que, com ha posat en relleu el conseller general massanenc, consideren que “el pressupost és equilibrat, està bé i respon a les necessitats del país”.
Tal com havia anunciat fa uns dies el seu president, Jordi Jordana, el grup demòcrata suprimeix totes aquelles disposicions finals que no siguin “estrictament pressupostàries” per posar fi a la criticada tècnica del contraban legislatiu
Així, i com ha explicat Martisella, un dels canvis fa referència a l’article 20, on s’indicava com s’havien de revaloritzar les pensions. En aquest cas, es crearà un nou tram: aquelles que siguin iguals o inferiors al salari mínim. En aquests casos, l’augment serà de dues vegades l’IPC amb què es tanqui l’any 2024. En canvi, a diferència de l’any passat, no s’ha tocat res pel que fa al lloc de residència dels beneficiaris. Per tant, s’apujaran més totes aquelles prestacions que siguin de 1.431 euros o menys. La mesura, ha apuntat la parlamentària encampadana, va “en consonància al que va fer Govern amb el salari mínim i creiem oportú que aquestes pensions pugin de la mateixa forma”.
Per altra banda, també s’esmena les disposicions que faculten bombers i policia per cobrar determinats serveis. Es comparteix aquesta opció, però es vol donar la possibilitat que, si es tracta d’actuacions en beneficis de l’administració, aquesta pugui tancar convenis que li permetin ser exonerada d’aquests pagaments, igual que succeiria amb empreses públiques i parapúbliques.
Per la seva banda, Naudi ha explicat dues propostes impulsades des de Ciutadans Compromesos. La primera vol facultar a Feda Solucions per instal·lar més carregadors elèctrics. En aquest sentit, el pressupost de l’entitat ja en contemplava una vintena i si prospera l’esmena hi hauria dos més. “Cal que Andorra es doti cada cop de més estacions”, ha defensat. També s’ampliarà la partida que Andorra Desenvolupament i Inversió té per fer polítiques de formació als empresaris, especialment tenint al cap aquells impulsors d’’start ups’.
Bona part de les esmenes de la majoria se centren a eliminar disposicions finals. S’accepta que aquesta fórmula -la de canviar altres lleis via els comptes de Govern- no és prou acurada i, per això, es deixaran fora totes aquelles que “no siguin estrictament pressupostàries”. Així, se suprimeixen dues de les modificacions previstes a la Llei de la CASS, la que feia referència al fons de reserva, la d’immigració o la de persona i família.
“Pensem que per qüestió d’afinar la tècnica legislativa, és millor que els canvis vagin a altres textos i centrar la llei de pressupost en aspectes estrictament pressupostaris”, ha comentat Jordana. Els consellers han apuntat que la decisió s’ha consensuat amb el Govern que, posteriorment, preveu tramitar aquestes modificacions amb altres textos. Per exemple, les que fan referència al Codi de procediment penal pel que fa a les declaracions de menors d’edat o de persones amb discapacitat, segurament s’acabarà afegint a la llei sobre la Justícia, actualment en període d’esmenes.
La majoria també torna a impulsar l’exempció perquè els autònoms que tinguin una xifra de negoci inferior als 150.000 euros anuals no hagin de fer el dipòsit de comptes. En aquest cas, però, l’esmena s’ha tramitat amb la voluntat que ja sigui permanent i que no s’hagi d’estar incloent cada any al pressupost.
Comentaris (2)