La comissió legislativa ha enllestit l’informe sobre el treball del Tribunal de Comptes. Aquest, en pocs dies, s’haurà de votar al ple. I, per primer cop, es detecta una clara diferència entre els grups parlamentaris amb relació a una de les irregularitats posades en relleu per l’òrgan fiscalitzador. I és la que afecta l’AREB i la informació de l’antiga entitat bancària, ara intervinguda per l’agència.
Com recorda l’informe de la comissió de Finances, per enèsim cop, l’organisme va alertar que “no han estat lliurats els comptes de la societat BPA SAU ni de l’exercici 2020 ni dels anteriors, fet que a més de comportar un incompliment de l’article 12.1 de la Llei del Tribunal de Comptes, impedeix a aquest avaluar l’existència de passius, contingències, riscos o responsabilitats que poguessin tenir incidència directa en els comptes de l’AREB i, indirectament, en els de l’Estat, comportant una limitació de l’abast de treball”. Habitualment, els parlamentaris havien recollit sense cap problema aquesta crítica i es posaven, tots, del costat de l’òrgan fiscalitzador. Com a mostra, el que es deia en l’informe de l’any passat: “La comissió legislativa de Finances i Pressupost considera imprescindible que l’AREB faciliti aquesta informació al Tribunal de Comptes a fi de què es pugui manifestar al respecte”.
En canvi, la diferència ara és evident. “El grup parlamentari Terceravia + Unió Laurediana + Independents i el grup parlamentari Socialdemòcrata consideren imprescindible que l’AREB faciliti aquesta informació al Tribunal de Comptes, òrgan tècnic de fiscalització de la gestió econòmica, financera i comptable de l’Administració pública, a fi de què es pugui manifestar al respecte”. En canvi, aquesta postura no la comparteixen ja cap de les bancades de la majoria. Ni Demòcrates, ni Liberals ni Ciutadans Compromesos. Una marxa enrere en tota regla. De fet, és l’únic punt de tot l’informe on es constata una postura diferent entre els partits integrants.
Enguany, però, el Tribunal de Comptes també ha alertat d’un segon risc que provoca aquesta negativa a lliurar informació sobre BPA. Afecta, en aquest cas, l’Autoritat Financera Andorrana (AFA). L’òrgan fiscalitzador recorda que a aquesta entitat “li correspon recollir els dipòsits i les fiances constituïts en aplicació de la legislació vigent i de decisions judicials, i gestionar aquests fons tot observant el principi de prudència de manera apropiada”.
Així, a 31 de desembre del 2020, hi havia fons per un import de 199,823 milions d’euros”. I, d’aquests, 100,414 estan “dipositats a Banca Privada d’Andorra, SAU (BPA, SAU), entitat la qual es troba en procés de resolució des del 27 d’abril de 2015”. En l’informe, es posava en relleu que “el Tribunal no coneix la situació financera i patrimonial de l’entitat BPA, SAU, no podent avaluar els riscos que comporta a l’AFA la situació de resolució indicada anteriorment, tenint en compte que l’entitat fiscalitzada és la responsable dels fons que la Llei li encomana gestionar”.
En les seves conclusions, els parlamentaris, amb l’excepció dels comptes de BPA, demanen que “es comuniqui a totes les entitats fiscalitzades de donar compliment a les recomanacions i observacions descrites en el present informe així com en l’informe elaborat pel Tribunal de Comptes, donat que es considera imprescindible regularitzar el més aviat possible totes aquelles situacions que (...) ve denunciant des de fa varis exercicis, tot i constatar que existeix una tendència positiva en la disminució del nombre de recomanacions i d’observacions”. A la vegada, tenint en compte que algunes situacions “només podran ser regularitzades amb la modificació legislativa corresponent” es recomana a Govern “l’anàlisi i la presentació” del text “que s’escaigui”.