La presidenta de l’AREB ha afirmat que vistes les decisions judicials hagudes fins ara, en el marc d’una tasca “llarga, complexa i costosa”, tot plegat vol dir que la feina “s’ha fet de manera acurada i ben feta”. En el marc de les sentències hagudes més recentment, Cunill ha celebrat que el mes d’agost la sala administrativa del Tribunal Superior notifiqués una decisió que ha avalat l’inici del procediment ordinari de liquidació concursal. I aquest “no és un tema menor” atès que acceptant la demanda de liquidació concursal “vam definitivament canviar d’etapa”.
I què vol dir canviar d’etapa? Doncs que “BPA va deixar de ser un banc i va passar a ser una societat en liquidació” que “deixa de tenir obligacions legals” pròpies d’una empresa amb llicència bancària que l’antiga BPA ja ha perdut. Per tant, per exemple, no cal que adopti mesures antiblanqueig, per posar un exemple. En tot cas, l’AREB exerceix per mandat judicial d’administrador de la societat BPA “perquè segurament és qui millor coneix” el dossier.
Quant a les accions legals, 148 dels 187 processos endegats eren de naturalesa administrativa i encara n’hi ha 13 en curs. En l’àmbit civil es van interposar deu plets dels quals n’hi ha sis pendents de resolució i en matèria penal, de les 29 accions interposades n’hi ha 27 encara oberts. Segons Cunill, totes les accions tancades han estat favorables, almenys en segona instància, a l’AREB.
L’exposició de Cunill ha sigut força breu atès que sabia, ha recordat en diverses ocasions, que la jornada d’aquest dijous és força atapeïda al Consell General amb el debat de les esmenes a la totalitat del pressupost per a l’any que ve. La presidenta de l’AREB ha posat en relleu en diverses ocasions la importància de les decisions judicials que fins ara, ha destacat, sempre han estat avalant la seva feina i ha remarcat dues accions que encara estan pendents: l’acció social de responsabilitat contra els administradors de BPA que està aturada per prejudicialitat penal i la querella contra els antics directius del banc ara ja en liquidació.
Justament, en relació amb l’acció social s’hi ha recolzat en diverses ocasions per justificar les respostes a algunes de les preguntes que se li han fet. I és que com que “estem convençuts que es guanyarà”, aquesta demanda contra els antics propietaris, per un muntant global d’uns 470 milions d’euros, faria possible “l’aportació de diners, si en faltessin” per poder respondre davant d’aquells clients que puguin fer alguna reclamació o, com els que continuen travats, si mai es consideren lícits i se’ls han de tornar els fons que tenien dipositats.
I és que el conseller del PS Pere Baró, que ha estat pràcticament l’únic en preguntar, ha demanat com s’ho farien si mai no es condemnen els actuals clients ‘congelats’ i si l’AREB no creu que s’ha vulnerat drets d’aquests clients. Aquí Cunill ha passat la paraula a l’assessor jurídic, l’advocat Francesc Badia, que ha explicat que “no s’ha vulnerat el dret de presumpció d’innocència. N’estic segur però els tribunals així ho han dit”. Badia ha assegurat també que la revisió de tots els comptes era “absolutament necessari” perquè calia estar “absolutament segurs que no contaminàvem el sistema financer”.
Juntament amb la presidenta de l’agència estatal, s’ha recordat que els diners d’aquests clients bloquejats s’han travat en virtut de l’informe d’un assessor extern, dels consultors de PwC, és clar. Cunill ha recordat que quan es va intervenir el banc, segons els informes elaborats -que l’antiga propietat sempre ha rebatut- BPA presentava un “desequilibri patrimonial” amb un saldo negatiu de 105 milions en un escenari de resolució i 300 milions en vermell si es feia una liquidació accelerada. Els antics dirigents del banc, però, sempre han remarcat que no era necessari liquidar el banc i que aquest desequilibri no era tal.
De fet, quan Baró ha demanat els balanços del banc, que Cunill ha reconegut que “hi són i estan auditats per un auditor independent i de prestigi”, la presidenta de l’AREB s’ha tornat a escudar en la cançó que el banc és una entitat de dret privat i, per tant, no es poden facilitar les esmentades dades. Més encara ara, que està ja en el marc d’un procés de fallida acceptada i haurien de ser els tribunals els que autoritzessin la difusió de certes dades. Francesc Badia també ha remarcat que “l’estat de crèdits” de la societat ara ja ordinària “no està aprovat”.
PLANS DE RESOLUCIÓ
Una vegada ja molt avançat la qüestió de la resolució de BPA, ara ja en fase de liquidació, “la missió última i més rellevant” de l’AREB, ha afirmat Cunill, és “ajudar amb els altres reguladors a assentar les bases per fer el desplegament legislatiu” per si torna a passar mai un fet com el del 2015 “es pugui resoldre tot molt més ràpid i no hagi d’acabar en liquidació concursal”. En aquest sentit, la presidenta de l’AREB -a la sala estava acompanyada del conseller Armand Pujal i del director general Òscar Gelabert- ha explicat que s’han de posar en marxa guies d’actuació. Plans de resolució.
En aquest sentit, segons Cunill, aquests plans de resolució haurien d’estar a punt durant el primer semestre de l’any que ve. Les entitats financeres, ha assegurat la presidenta de l’AREB, “estan col·laborant i complint” i, a nivell general, s’està complint el calendari “que ens havíem plantejat”.