Preguntat expressament per la liquidació de comptes del Govern del 2021 -fins ara, a diferència del que era habitual no s’ha celebrat cap compareixença pública per fer oficials les xifres-, el ministre de Finances ha defensat que els 77,8 milions de dèficit és una dada “millor del que havíem previst”. Així, ha recordat que “amb el darrer pressupost extraordinari que vam portar al Consell, en preveiem fins a 130”. Ja cap a finals d’any, les expectatives eren més optimistes: d’uns 80. Per tant, ha defensat que encara s’ha pogut tancar per sota.
Jover ha reconegut que es tracta “d’un dèficit important” i que “no podem estar satisfets”. Malgrat això, ha volgut recordar el “doble context” que l’ha configurat. Per una banda, “el de la pandèmia i totes les accions que hem fet per estar al costat de la ciutadania”. Per l’altra, “un primer trimestre excepcionalment dolent, amb una temporada d’hivern gairebé inexistent, que va ser un problema tant per al teixit econòmic com per les arques de l’Estat”.
I aquí és on ha volgut posar el retrovisor, demanant “un context més ampli”. I és que ha volgut “comparar amb èpoques anteriors a DA”. Al seu entendre, “podríem dir que és una bona xifra perquè seria menor que el dèficit d’altres governs, llavors sense pandèmia”. Implícitament es referia als dos anys anteriors a l’arribada dels ‘taronja’ al poder, amb el PS liderant l’executiu.
Jover també ha volgut matisar l’increment del deute. Ha admès que l’endeutament bru s’ha incrementat de forma important, fins a 381 milions d’euros, però ho ha volgut explicar recordant que “amb la pandèmia vam veure que les necessitats pressupostàries podien ser molt volàtils i que l’accés als mercats no estava garantit”. Per això, “vam decidir sobreendeutar-nos per si hi havia necessitats addicionals no haver d’anar a buscar un prestador en el darrer moment”.
Ara ha admès que el que deu Govern és una xifra superior, però “els comptes tenen una tresoreria molt més elevada que abans de la crisi i ens han permès constituir reserves de més de 100 milions”. Al seu entendre, malgrat el teòric final de la pandèmia, “no podrem tornar a funcionar com fèiem anteriorment perquè no sabem quin tipus de crisi ens pot ocórrer”. Així, cal “tenir coixí per actuar de forma ràpida”.
Per això, “mantindrem aquesta política de tenir més resiliència financera”. Tot i això, ha avançat que “és cert que l’haurem d’anar modulant i disminuir lleugerament”. En aquest sentit, ha apuntat que “sempre hi haurà diferència entre el deute brut i el net però hauria de ser més petita”.
RELLEU AL CAPDAVANT DELS COMPTES PÚBLICS
Per altra banda, Jover ha fet oficial el cessament del fins ara director del departament de Pressupost i Patrimoni, Jordi Babi. Deixarà Govern, ja que ha rebut la proposta de convertir-se en el director de Finances del comú d’Encamp. De fet, el nomenament es va fer dijous passat, en la darrera sessió del ple de la corporació. El ministre ha volgut agrair la feina feta al llarg de la seva trajectòria a Govern: “Gestionar els pressupostos ja no és fàcil; fer-ho en temps de pandèmia encara ho és més, sobretot pels comptes extraordinaris que hem hagut d’anar presentant”, ha remarcat.
Comentaris (7)