Això obriria la porta que el Principat pogués percebre algun euro d’alguna de les grans companyies que tributen allí on estan jurídicament radicades però que, en canvi, venen serveis a tot el món. Així, podria arribar-se a donar el cas que Andorra ‘facturés’ impostos a Netflix o Amazon, per posar dos exemples. Jover ha deixat clar que serien quantitats molt poc rellevants i que encara queden serrells per establir i, per tant, no es pot calcular què podria arribar a recaptar l’Estat andorrà. En tot cas, el titular de Finances sí que ha dit que el Principat se situa a la banda dels estats que podrien arribar a percebre diners més que no que en surtin perjudicats.
El titular de Finances ha reconegut que Andorra ha signat el pacte de l’OCDE per un impost de societat a grans multinacionals no inferior al 15% com “un element més cap a l’homologació” i per poder garantir “la competitivitat fiscal”
El titular de Finances ha reconegut que Andorra ha signat el pacte de l’OCDE per un impost de societat a grans multinacionals no inferior al 15% com “un element més cap a l’homologació” i per poder garantir “la competitivitat fiscal”. El ministre ha recordat que el Principat ha anat seguint les recomanacions de l’OCDE i que aquest acord comporta especialment lligar curt aquelles multinacionals que deslocalitzen la seva activitat i també aquelles altres lligades a la digitalització.
En el primer cas, el nivell de facturació mínim ha de ser de 750 milions d’euros anuals. I ha deixat clar que això no ha de suposar cap afectació per a les companyies que operen al Principat. Quant a les empreses que tributen en un Estat concret però els seus usuaris finals estan arreu del món, es pretén que aquells països on finalment es presten els servei rebin una part de la tributació. En aquest cas, la facturació anual ha de ser de 20.000 milions de dòlars. I seria en aquest marc on Andorra podria percebre algun euro.
Jover ha explicat que encara queden “serrells per tancar” i que fins al mes d’octubre no se sabrà amb exactitud les regles del joc que vol imposar l’OCDE. Però que hores d’ara les variables amb què es juga, a banda dels 20.000 milions de dòlars anuals és que, per tenir accés a exigir la tributació, “el volum de facturació mínima en un país sigui a nivell genèric d’un milió d’euros”. Aquesta xifra es reduiria fins als 250.000 euros en el cas dels petits països. I aquí sí que podria entrar en joc el Principat amb firmes com Netflix (subscripcions estàndard raó de 12,99 euros mensuals), Amazon, Google o Facebook, per citar sols quatre monstres. En tot cas, tot està encara en estudi.