L’IRPF del 2023 deixa a la caixa de Govern 60 milions d’euros

La xifra suposa un increment del 13% en comparació amb l’exercici 2022 gràcies a una major massa salarial i al fet que els tipus d’interès han generat més rendiments de capital

Carles Ferreira, director de Tributs, parlant amb el ministre Lladós.
Carles Ferreira, director de Tributs, parlant amb el ministre Lladós. G. P.

Finances ha tancat la campanya de l’IRPF amb una evolució positiva. Al llarg d’aquest 2024, s’ha ingressat per aquesta figura tributària un total de 60 milions d’euros. La xifra suposa un increment considerable en comparació a l’assolida l’any passat, que va ser de 57. Això es deu, segons ha explicat el ministre Ramon Lladós, a la millora dels salaris, una tendència que, s’espera, continuï els pròxims exercicis. També es valora positivament el fet que la gran majoria de les més de 24.000 declaracions s’han fet de forma telemàtica en un sistema que, malgrat alguna “petita incidència”, ha funcionat de forma correcta.

La campanya de l’IRPF es va tancar aquest dilluns amb una jornada final frenètica. De fet, ho han estat els darrers dies. Segons ha apuntat Lladós, més de la meitat de les declaracions s’han fet després de vacances, 10.000 durant l’última setmana i fins a 2.000 només ahir. Una situació, però, que no inquieta. El que compta, bàsicament, és que la gent compleixi amb les obligacions tributàries i això, en la gran majoria de casos, és així.

De les més de 24.000 declaracions fetes durant la campanya, 10.000 s’han tramitat durant la darrera setmana i fins a 2.000 en la última jornada; el 85% han estat telemàtiques

I això ha permès que la recaptació continuï a l’alça. Amb la campanya ara finalitzada, el que tocava era regularitzar l’exercici 2023. La xifra final recaptada ascendeix a 60 milions d’euros. En comparació amb la del 2022, representa un increment important. D’un 13,2%. L’assolida va ser llavors de 53 milions. Per tant, “reflecteix un creixement dels impostos directes i de l’economia”.

Lladós atribueix aquest increment a dos factors. Per un costat, hi ha “més massa salarial”. En aquest sentit, cal tenir en compte que el 2023 la gran majoria de sous va patir els efectes de la pujada establerta per llei per compensar el fort increment de l’IPC durant l’any anterior (7,1%). L’altra causa és el fet que la pujada dels tipus d’interès ha generat “més rendiments del capital mobiliari”. I això també tributa amb l’IRPF.

D’aquests 60 milions, 34 ja es van cobrar al llarg del 2023. Són els diners que s’anaven retenint als obligats tributaris. La resta, 26, surt de les regularitzacions fetes amb les declaracions fetes al llarg de la campanya. Del total, 18 milions corresponen a les retencions de les rendes del treball, 7 de les del capital mobiliari, 9 del pagament fraccionat per activitats econòmiques i 26, com s’ha dit, de la diferència que, ara, els ciutadans han hagut d’abonar.

El ministre també ha volgut destacar la “normalitat del procés” i el fet que “el tenim ja al nostre calendari intern”. També ha valorat de forma positiva el fet que la gran majoria de tramitacions, el 85%, s’han fet de forma telemàtica. I, en aquest punt, ha destacat que “hem tingut petites incidències, que són normals, però cap de major”, fet que ha volgut comparar amb els problemes que s’havien viscut en anys anteriors.

Sobre el futur de la figura tributària, ha apuntat que tot fa pensar en més increments de recaptació. De fet, no amaga que, tard o d’hora, potser caldrà reflexionar sobre els llindars, ara fixats en 24.000 i 40.000 euros anuals. “De moment, el salari medià és més o menys de 2.000 euros mensuals; per tant, encara la meitat de la gent no ha de pagar”, ha apuntat, tot recordant, també, que qui supera aquesta xifra només tributa per la quantitat que estigui per sobre. “Tant de bo ens calgui fer-ho perquè això voldrà dir que els sous han pujat molt”, ha comentat.

Comentaris (8)

Trending