Els ingressos dels impostos que volien frenar l’especulació i la inversió forana en pisos, disparats

Tant la figura que grava les plusvàlues immobiliàries com la que encareix la compra d’immobles per part d’estrangers van assolir el 2024 recaptacions molt per sobre del que preveia Govern, mentre que la taxa als habitatges buits va tornar a punxar: tot just 8.000 euros

Una imatge de l'edifici administratiu de Govern.
Una imatge de l'edifici administratiu de Govern. Toni Solanelles

Les dades de recaptació d’aquelles figures tributàries més vinculades al mercat immobiliari evidencien que, de moment, no s’ha pogut frenar ni les operacions d’inversió estrangera ni aquelles de caràcter més especulatiu. Els ingressos per l’impost de plusvàlues es van disparar durant el 2024 i el que grava la inversió estrangera també va suposar molts més diners dels previstos inicialment. En canvi, el que continua sense funcionar és el tribut sobre els pisos buits. Malgrat gairebé quadruplicar la recaptació, tot just supera els 8.000 euros.

Així es constata analitzant les dades del tancament de comptes de Govern, a les quals ha tingut accés Altaveu. Des de Govern ja es va explicar que els ingressos rècords assolits al 2024 tenen a veure amb el bon comportament de la gran majoria de figures fiscals, entre les quals l’impost de societats i l’IRPF. Aquesta bona evolució, però, també és compartida per altres impostos que, però, revelen que certes activitats que, des de l’executiu, es volien acotar pel seu efecte en la crisi de l’habitatge, han continuat en marxa.

És el cas de l’impost de plusvàlues immobiliàries. El 2024 va suposar una recaptació de 25,14 milions d’euros. La xifra suposa un increment del 88% en comparació a la recaptada el 2023 (13,4) i un 282% més que la previsió inclosa quan es va elaborar el pressupost (8,9). Cal tenir en compte que aquesta figura grava de forma més dura aquelles operacions en les quals la venda d’un immoble es fa poc temps després de la seva compra. És a dir, les de caràcter més especulatiu. Per tant, tot fa pensar que aquesta mena de transaccions van ser durant l’any passat molt elevades.

Ramon Lladós, ministre de Finances.

Relacionat

Govern tanca el 2024 amb un superàvit de 46 milions d’euros i un deute per sota del 32% del PIB

2024 també va ser l’any d’estrena de l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària. Govern volia gravar la compra de pisos i habitatges per part de persones, fossin físiques o jurídiques, que no siguin residents. I, d’aquesta forma, s’esperava frenar aquestes operacions que, s’entén, en certa forma havien contribuït a la problemàtica existent. Quan es va impulsar la nova figura, es va calcular que, al llarg de tot el 2024, suposaria una recaptació de cinc milions. La realitat, però, ha estat ben diferent.

A tancament de l’exercici, aquest impost ha suposat per a les arques públiques l’entrada de fins a 13,58 milions. És a dir, més del doble del que es preveia. Per tant, tot fa pensar que no ha tingut l’efecte fre que es volia, tot i que, pel cantó positiu, ha acabat suposant una major recaptació per al Govern.

En canvi, l’impost que segueix sense funcionar és el que grava els pisos buits. Es va crear, en el seu dia, per incentivar que qui tingués immobles sense utilitzar els posés al mercat, però el fet que sigui el mateix propietari qui ha d’informar d’aquesta situació ha limitat, i molt, la seva efectivitat. Durant el 2024, la recaptació s’ha quedat en 8.432 euros.

Cert, en termes percentuals, suposa un salt important en comparació a la dada del 2023. Llavors, tot just es van ingressar 1.419 euros. El motiu, però, rau en el fet que el gravamen es va incrementar de 10 a 50 euros per metre quadrat. Si es fa el càlcul, es pot comprovar que, ara mateix, tot just s’està tributant per un total de 168,64 metres quadrats.

Comentaris (1)

Trending