L’impost als pisos buits segueix punxant: només 3.000 euros recaptats en sis mesos

Les dades de Govern evidencien que la figura continua sense tenir efecte, malgrat que des de finals de l’any passat el gravamen s’ha incrementat a 50 euros per metre quadrat

Blocs de pisos d'habitatge a Andorra la Vella.
Blocs de pisos d'habitatge a Andorra la Vella.

Ni amb una taxa de 5 euros, ni amb 10 ni amb 50. Queda clar que, ara per ara, l’impost de pisos buits no funciona. La recaptació segueix sent ridícula. I, per tant, queda clar que no aconsegueix l’objectiu de forçar els propietaris a posar aquests immobles al mercat de lloguer. Bàsicament, perquè no estan localitzats. Fins al 30 de juny, els diners recaptats superaven per poc els 3.000 euros.

Així es constata amb les dades de la liquidació pressupostària del primer semestre per part de Govern. La figura es va crear, cal recordar, amb l’objectiu de ser una taxa dissuasiva per intentar evitar que els propietaris tinguessin habitatges sense fer servir en plena crisi del mercat. Per ara, però, la dada evidencia que alguna cosa falla.

Així, a 30 de juny, els ingressos de Govern per aquesta taxa eren tot just de 3.054 euros. Cert, ha crescut en comparació amb la dada al mateix moment del 2023, que era de només 1.419. Per tant, un increment del 115%. Però queda clar que, ara per ara, són molt pocs els pisos buits que estan tributant per aquest concepte.

De fet, cal tenir present l’històric d’aquesta figura. Inicialment, es va marcar un gravaven de 5,05 euros per metre quadrat. A finals del 2022, es va incrementar fins als 10. I l’any passat, amb la Llei de mesures d'estímul i d'estabilitat del mercat d'arrendament d'habitatges, consensuada pels grups parlamentaris, es va optar per endurir-lo de forma notable. Es va incrementar fins a 50 euros per metre quadrat.

I, malgrat aquesta pujada, la recaptació és molt baixa. De fet, si es fa el càlcul s’entén que tot just estan tributant 61 metres quadrats d’habitatges. Per tant, alguna cosa falla i el problema no és tant de la xifra que es fa pagar que, a més, es preveu incrementar amb la futura llei pel creixement sostenible i pel dret a l’habitatge. El text preveu duplicar el gravamen fins a 100 euros, però, novament, caldrà localitzar aquests immobles per poder-lo aplicar correctament.

Comentaris (13)

Trending