Govern tanca l’any de la pandèmia amb un dèficit de 104,6 milions

El ministre de Finances, Eric Jover, considera que els números vermells són “assumibles” gràcies al baix nivell d’endeutament amb el qual es va entrar al 2020 que ha permès “fer polítiques ambicioses de suport a la ciutadania i al teixit econòmic”

El ministre de Finances, Eric Jover.
El ministre de Finances, Eric Jover. SFGA

Govern va tancar l’any 2020 amb un dèficit de 104,6 milions d’euros. És el fortíssim impacte que ha tingut la pandèmia en els comptes públics, provocat, per una banda, per una forta davallada dels ingressos, especialment pel que fa a la recaptació via impostos indirectes, i, per l’altra, per l’increment de despesa en els diferents programes de suport a ciutadania i teixit econòmic. Des de l’executiu però, s’entén que els números vermells “són assumibles” tot recordant que es tenia marge gràcies al nivell d’endeutament amb el qual es va iniciar l’exercici.

No és pas cap sorpresa. Ja se sabia, gairebé des de l’esclat de la crisi sanitària, que aquesta colpejaria amb duresa els comptes públics. La liquidació del pressupost del 2020 ho ha confirmat. En línies globals, i segons ha explicat el ministre de Finances, Eric Jover, el dèficit de gestió ha quedat en 91,5 milions d’euros. El final, el definitiu, encara és més elevat: 104,6.

Pel que fa als ingressos, la patacada més forta es va visualitzar en els impostos indirectes: la davallada del consum, en gran part per la manca de turistes, va fer caure la recaptació fins a 68,2 milions en comparació al 2019

Des del Govern, però, s’entén que es tracta d’un tancament “assumible” gràcies a “la posició d’endeutament que teníem a inicis del 2020”. Llavors, ha recordat, se situava en un 34% del PIB. “Això ens ha permès fer aquestes polítiques ambicioses de suport a la ciutadania i al teixit econòmic”, ha remarcat Jover.

El titular de Finances ha desgranat que, al llarg de l’any passat, es va observar una davallada dels ingressos, comparats amb els del 2019, de 43,7 milions. Això sí, amb una distribució desigual. Per exemple, la recaptació per impostos directes es va mantenir a un nivell similar -tot just 370.000 euros menys-, ja que es preveu que el cop fort arribi aquest 2021.

En canvi, l’impacte més dur va arribat amb els impostos indirectes, marcats per l’enfonsament del consum derivat de la manca de turistes. Fins a 68,2 milions de caiguda. En l’apartat de taxes, sancions i altres ingressos també hi ha una davallada de 9,8 milions d’euros. Part del daltabaix va ser compensat amb la distribució extraordinària de resultats feta tant per FEDA com per Andorra Telecom, justament per fer front a la pandèmia.

Contrastant amb l’enfonsament dels ingressos, les despeses es van disparar principalment pels diferents programes d’ajuts llançats des del Govern i, lògicament, per la mateixa gestió de la crisi sanitària. En comparació a la del 2020, es va incrementar en 64,3 milions d’euros.

Comentaris (3)

Trending