Govern preveu tancar el 2024 amb un superàvit entorn els cinc milions d’euros

Ramon Lladós defensa la prudència i el rigor dels comptes per al 2025 davant una oposició que els critica en bloc, tot i que amb motivacions diferents: Concòrdia i el PS lamenten la manca de visió a llarg termini i d’una fiscalitat més justa i Andorra Endavant remarca que cal racionalitzar la despesa

Ramon Lladós, durant la defensa del pressupost.
Ramon Lladós, durant la defensa del pressupost. SERGI PÉREZ / CONSELL GENERAL

Govern preveu tancar l’any amb un superàvit entorn de cinc milions d’euros, segons.ha anunciat el ministre de Finances, Ramon Lladós, durant el debat de totalitat del pressupost per al 2025. Ho ha fet per defensar que les previsions que contenen els comptes són prudents i realistes. Prèviament, l’oposició havia desgranat els motius de les esmenes a la totalitat. Les intervencions han permès veure una certa complicitat de Concòrdia i el PS. Tots dos han advocat per abordar canvis en el sistema fiscal per fer pagar les rendes del capital. Per la seva banda, Andorra Endavant ha reclamat una reflexió sobre l’eliminació d’organismes públics la tasca del qual ja la pot fer Govern, tot apostant per una gestió “més eficient”.

El tret de sortida del debat l’ha protagonitzat el líder de Concòrdia, un Cerni Escalé que ha criticat un “pressupost de continuïtat per a un país que va en la direcció equivocada” i que no afronta els principals reptes: la problemàtica de l’habitatge, la preservació del territori i el creixement excessiu de la immigració. Al contrari, considera que “es respon a problemes estructurals amb mesures conjunturals”.

Els arguments de Concòrdia han estat similars als del PS. De fet, totes dues formacions -amb l’excepció de les referències a l’acord d’associació- han mostrat complicitat. La presidenta del grup socialdemòcrata, Judith Casal, ha lamentat “un pressupost continuista sense una direcció a llarg termini”. També ha lamentat que s’opti per “reequilibrar els comptes amb els ingressos d’Andorra Telecom i FEDA sense tenir en compte quines seran les necessitats de les dues societats”. I un tercer punt de crítica és el que ha compartit amb Escalé: el model fiscal.

Totes dues formacions s’han mostrat partidàries d’abordar una reforma de la fiscalitat. Bàsicament, han apuntat que cal que tributin les rendes del capital. Casal ha denunciat que, amb l’actual sistema, “no es compleix l’article 37 de la Constitució, que marca que tothom ha de contribuir segons les seves possibilitats a les finances públiques”. Per la seva banda, Escalé, ha defensat que “cal una fiscalitat competitiva, però que també sigui més justa i equitativa”.

En canvi, qui s’ha mostrat contrària a tocar el model fiscal ha estat Carine Montaner. Des d’Andorra Endavant s’ha argumentat l’esmena a la totalitat al pressupost en altres motius. Entre ells, el fet que es fa “contraban legislatiu”, que hi ha un creixement massa fort de la despesa corrent i que l’endeutament és massa elevant. Per això, ha demanat una reflexió per “eliminar estructures innecessàries” com ara organismes les funcions dels quals les pugui assumir Govern. “Cal racionalitzar la despesa i fer una gestió pública eficient”, ha apuntat.

Des de Govern, Lladós ha defensat els comptes, tot qualificant-los de “realistes i prudents”, a més d’assegurar que “no hipoteca el país” i “prioritza els esforços en els reptes del país”. I ho fa, ha garantit, no només amb mesures “conjunturals” sinó també “estructurals”, com ara la forta inversió en habitatge públic. Ha estat en aquesta intervenció, i per remarcar que les previsions d’ingressos no són exagerades, quan ha volgut recordar que segueixen la recaptació dels impostos d’enguany. I aquesta, ha admès, ha estat superior a la prevista. Tant que permetrà tancar l’exercici en positiu. En aquest cas, però, ja posant una xifra sobre la taula: entorn els cinc milions d’euros.

-seguirà ampliació-

Comentaris

Trending